Federalni zastupnik Irfan Čengić : I u FBiH se radi skoro identična stvar s državnom imovinom

Preporučujemo

Zastupnik SDP-a u Parlamentu FBiH Irfan Čengić nakon što je Christian Schmidt stavio van snage Zakon o nepokretnoj imovini RS-a da se i dijelovi Zakona o vodama Federacije Bosne i Hercegovine proglase ništavnim, piše Slobodna-Bosna.

Prema njegovim riječima, iako je Republika Srpska u fokusu opravdano, nažalost kratkovidna politika u Federaciji Bosne i Hercegovine radi skoro identične stvari sa državnom imovinom.

- -

-U ovom mandatu sam zaustavio usvajanje prijedloga zakona o građevinskom zemljištu, koji nije u skladu sa presudama Ustavnog suda. Zakon sam zaustavio zahvaljujući rukovodstvima SDP-a, SDA i DF-a, a zakon je prošao kroz ruke mnogih ministara, zastupnika i delegata. U ovom mandatu sam pokrenuo inicijativu za izmjenu Zakona o poljoprivrednom zemljištu, koji je Vlada FBiH prihvatila, a odnosi se na to da se zakon uskladi sa presudama, jer je i FBiH prodavala državno poljoprivredno zemljište, tvrdi Čengić.

Visokog predstavnika je pozvao da proglasi ništavnim i dijelove Zakona o vodama FBiH, jer smatra da se njime državne rijeke knjiže na entitet, kantone i lokalne zajednice.

-Ovakve zakone su usvajale stranke koje se danas po televizijskim gostovanjima busaju u prsa državnom imovinom, istakao je.

Najnovije

Kremlj se oglasio: “Spremni smo za pregovore s Ukrajinom”

Prekinuti mirovni dogovori između Ukrajine i Rusije iz 2022. mogli bi biti temelj za nove pregovore. "No nema znakova da...