Federalno ministarstvo će podržati izgradnju spomen-obilježja u Brezi

Preporučujemo

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević održao je sastanak s predsjednikom Koordinacije boračkih organizacija Armije RBiH Sabahudinom Ramićem, predsjednikom Saveza RVI Federacije BiH Esadom Delićem i predstavnicima boračkih organizacija iz Breze.

Razgovarano je o aktuelnoj problematici u oblasti branilačko-invalidske zaštite ali i o izgradnji centralnog spomen-obilježja šehidima i poginulim braniocima u Brezi kao jednom od najznačajnijih projekata.

- -

Također, delegacija iz Breze je dala podršku usvojenom Zakonu o pravima demobiliziranih branilaca i članova njihovih porodica te su kazali kako je to izuzetan pomak za branioce koji skoro deset godina nemaju zakonsko rješenje. Istaknuto je i da je potrebno što prije staviti na dnevni red zakon koji se odnosi na rad boračkih organizacija a koji je već upućen u parlamentarnu proceduru.

Govoreći o izgradnji centralnog spomen-obilježja, Bukvarević je upoznao prisutne da Federalno ministarstvo putem transfera za izgradnju spomen-obilježja svake godine dodjeljuje određeni iznos sredstava za te namjene te je pozvao predstavnike boračkih organizacija iz Breze da se sljedeće godine prijave na taj javni poziv, kako bi Federalno ministarstvo pomoglo i podržalo taj izuzetno značajan projekat.

U toku sastanka pridružili su se i generali Atif Dudaković i Sakib Mahmuljin koji su također iskazali punu podršku izgradnji spomen-obilježja u Brezi.

Imajući u vidu da se u posljednje vrijeme intenzivira podizanje optužnica protiv komandanata i branioca Armije RBiH prisutni su iskazali punu podršku svim braniocima protiv koji se vode sudski procesi, naglašavajući da su se Armija RBiH i njeni branioci časno branili od agresora.

- -

S tim u vezi pozvali su sve institucije ali i pojedince da se uključe “odbranu naših odbranu branilaca jer se radi o izuzetno skupim procesima za šta su potrebna značajna materijalna sredstva”.

Gostima iz Breze Bukvarević je poklonio knjigu „33.055 za državu“ autora Hasiba Mušinbegovića. Riječ je o monografiji 33.055 poginulih pripadnika Armije RBiH u OOR-u 1992-1995 koja predstavlja spomenik onima koji su dali život za svoju državu, državu Bosnu i Hercegovinu i civilizacijske vrijednosti bh. prostora.

Sastanku su prisustvovali i Tarik Herco predsjednik Organizacije porodica šehida i poginulih boraca Breza, Nedžad Škrgić predsjednik Organizacije RVI „Breza 92“, Fehim Muratović predsjednik Udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja Općine Breza i Fuad Memić predsjednik Udruženja boraca odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995 organizacija demobilisanih boraca Breza.

Najnovije

SIPA vrši pretres: Pronađeno oko 22 kg droge

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su na području Sarajeva pretresli stan i druge prostorije i...