Federalno ministarstvo zdravstva smanjilo vrijeme čekanja za revakcinaciju AstraZenecom

Preporučujemo

Druga doza vakcine protiv koronavirusa davat će se što ranije unutar preporučenog razmaka, uzimajući u obzir porast broja oboljelih i prijetnju od širenja delta soja koronavirusa u FBiH, objavljeno je na stranici Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Ovo je preporuka sa sastanka Stručnog savjetodavnog tijela za imunizaciju Federalnog ministarstva zdravstva održanog 5. augusta ove godine uz obrazloženje da je kod osoba koje nisu vakcinisane ili nisu preboljele koronu primjena jedne doze cjepiva manje učinkovita.

“Imajući na umu da je dokumentacijom proizvođača revakcinacija preporučena između četvrte i 12. sedmice, smatramo da je posve sigurno i trenutnom stanju postupka imunizacije u Federaciji BiH primjerena revakcinacija nakon šest sedmica. Pravovremenom i potpunom vakcinacijom se ostvaruje učinkovita zaštita protiv koronavirusa”, kažu iz ZZJZ FBiH.

Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine će putem odgovornih osoba za logistiku proslijediti plan za distribuciju vakcina Vaxzevria, proizvođača AstraZeneca za vakcinaciju drugom dozom stanovništva.

“Količine ove vakcine za vakcinaciju prvom dozom distriburane su u 31. sedmici 2021. godine (26 i 27. jula 2021. godine). Svi koji su u 31. sedmici 2021. vakcinisani navedenom vakcinom mogu se javiti na isti punkt za vakcinaciju gdje su primili prvu dozu”, navode iz ZZJZ FBiH.

Najnovije

Džaferović u Pragu: Sazrela svijest da je približavanje EU način da se osnaži mir u BiH

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović izjavio je da je samit Evropske političke zajednice u Pragu važan zbog...