Festival svjetske književnosti u Zagrebu

Preporučujemo

Niz velikih imena evropske i svjetske književnosti gostovat će u Zagrebu, na ovogodišnjem Festivalu svjetske književnosti, koji će biti održan od 8. do 14. septembra.

Festival će spojiti veliki književna imena s hrvatskim i regionalnim piscima, a kao najveću novost iz Festivala izdvajaju da će se zagrebački programi najvećim dijelom održavati u zgradi Hrvatskog glazbenog zavoda.

Španski u fokusu

U fokusu ovogodišnjeg Festivala svjetske književnosti je književnost španskog jezika, a taj program će ugostiti niz autora. Festival će 8. septembra otvoriti jedan od najznačajnijih savremenih španskih autora Fernando Aramburu, koji će predstaviti roman “Patria”, za koji je nagrađen nizom važnih španskih i evropskih književnih nagrada. Osim njega, u Zagrebu gostuje i jedan od najvažnijih svjetskih gestaltera, Argentinac Jorge Bucay, zatim i jedna od najvećih mladih zvijezda svjetske književne scene Samanta Schweblin, dobro poznata kolumbijska autorica Laura Restrepo i nova pjesnička zvijezda Elena Medel, a u saradnji s hrvatskim centrom PEN Festival će ugostiti i direktora međunarodnog PEN centra, katalonskog pjesnika i aktivistu Carlesa Tornera i pjesnika Georgea Angela Marija Quintera.

Osim autora koji pišu na španskom jeziku, u Zagreb dolazi više od stotinu pisaca, književnih kritičara, naučnika, likovnih umjetnika i muzičara s tri kontinenta i iz 18 zemalja.

Na Festivalu će niti održan i niz tribina, stručnih predavanja i diskusija. Uz tradicionalne tribine Razotkrivanje i Dvostruki portreti te program Pisac i njegov čitatelj, organizatori izdvajaju predavanje o slavnom poljskom književniku Stanisławu Ignacyju Witkiewiczu povodom 80. godišnjici njegove smrti, zatim o ulozi Roberta Musila u evropskoj književnosti povodom izdavanja treće knjige romana “Čovjek bez svojstava” u prijevodu Andyja Jelčića te predavanje najvećeg stručnjaka za Leonarda da Vincija Alessandra Vezzosija povodom obilježavanja 500 godina od njegove smrti.

Izložbe, film i Krleža

Kao i prethodnih godina, književni program pratit će niz izložbi, među kojima se izdvaja izložba fotografija Kurta Kaindla, jednog od najcjenjenijih savremenih austrijskih fotografa. Kaindl će u galeriji predstaviti izbor svojih fotografija s putovanja koja je po manjinskim evropskim zajednicama više od desetljeća poduzimao s jednako slavnim i nagrađivanim salcburškim piscem Karl-Markusom Gaussom.

Ove godine Festival svjetske književnosti će prikazati tri filma inspirisana književnošću. Riječ je o dva poljska igrana filma “Nezasićenost” (režija: Wiktor Grodecki) i “Oproštaj od jeseni” (režija: Mariusz Trelińśki) te francuskom filmu “Corniche Kennedy” (režija: Dominique Cabrera).

Posebno iznenađenje je scenski prikaz slavnog predavanja Miroslava Krleže u zgradi Hrvatskog glazbenog zavoda.

Najnovije

Oprezno danas! Meteorolozi izdali narandžasto upozorenje – pročitajte i prognozu do srijede

Meteorolozi su za danas izdali 'narandžasto upozorenje'zbog obilnih padavina koje se očekuju u BiH. Kako navode, obilnije padavine očekuju se...