FIFA objavila krucijalni dokaz i objašnjenje zašto je priznat gol Japana protiv Španije

Preporučujemo

I dalje traju polemike nakon pobjedonosnog gola Japana protiv Španije, a nakon svega reagovala je i FIFA koji je objavila krucijalni dokazni materijal koji pokazuje da lopta nije prešla gol-liniju.

Na prvu, činilo se kako je lopta prešla gol-liniju u trenucima kada je Kaoru Mitoma trčao za njom i pokušavao je vratiti u peterac Španije.

Mitoma je uputio povratni pas u peterac, a Ao Tanaka je proslijedio u mrežu za pogodak Japana i veliko slavlje protiv Španije koje im je donijelo prolaz dalje.

“Drugi gol Japana provjeren je putem VAR-a kako bi se odlučilo da li je lopta napustila granice igrališta. VAR sudije koristile su kamere za gol-liniju kako bi provjerili da li je lopta djelomično na liniji ili ne”, navodi se u objašnjenju FIFA-e.

“Druge kamere mogu ponuditi pogrešne uglove, ali na osnovu dostupnih dokaza, lopta nije bila van igre cijelim obimom”, dodala je FIFA.
Podsjetimo, Japan je senzacionalnim preokretom rezultatom 2:1 sinoć savladao Španiju i tako zauzeo prvo mjesto u grupi. Također, ovim golom Njemačka je ispala sa Svjetskog prvenstva, iako je savladala Kostariku u posljednjem kolu rezultatom 4:2.

Najnovije

Salkić: Ništa od nezavisnog RS-a, on će biti sve više ovisan od BiH jer je pred kolapsom

U samom jednom danu iz Banje Luke poslane su opasne poruke za opstanak Bosne i Hercegovine. Prvo je predsjednik Narodne...