Filandra: Ne treba davati obećanja od strane vlasti koja se ne mogu ispuniti

Preporučujemo

Fakultet islamskih nauka (FIN) Univerziteta u Sarajevu (UNSA) sinoć je organizirao tribinu i razgovor o temi “Bijeg u politiku”, a predavač je bio prof. dr. Šaćir Filandra, profesor na Fakultetu političkih nauka UNSA.

Prof. dr. Šaćir Filandra ovom prilikom je osvijetlio aktuelnu političku situaciju u Bosni i Hercegovini i na međunarodnoj sceni, s obzirom na niz dešavanja, od rata u Ukrajini, do formiranja Vijeća ministara.

“Sva ta dešavanja se reflektiraju na bosanskohercegovačke političke prilike. Živimo sada i ovdje, bojim se da to mnogi ne znaju. Mnogi akademski, javni radnici, se ponašaju nekontekstualno. Pitanje je gdje smo mi u okviru svjetske paradigme, gdje treba da se svrstavamo. To je za nas važno pitanje. Činjenica je da se u našoj javnosti plasira nota euroskepticizma i izvjesna nota antizapadnih kulturoloških stavova, dolaze iz različitih izvora. Smatram osobno da to nije dobro, i da u tim velikim svjetskim paradigmama treba da budemo na strani slobodnog, liberalnog, demokratskog svijeta, kojem na svaki mogući način pripadamo, smatra Filandra.

Dodao je da “pravno-politički položaj Bošnjaka nikada nije bio bolji, a stanje gore”.

” Naše stanje je loše, to je horizont postojećeg. Mi smo bez vlastite političke agende, inicijative i inventivnosti”, upozorio je Filandra.

Govoreći o formiranju vlasti, Filandra je naglasio da se ne može izbjeći dojam da je ovaj put to bio žurniji proces u odnosu na proces od prije četiri godine.

” Što su nam očekivanja manja, a treba da budu vrlo niska, to će naša pozitivna ohrabrenja biti veća. Objektivno, prilike nisu takve, ni s obzirom na sastav koalicija, a i na međunarodnu scenu. Ne možemo se u bitnome nadati. Osobno bih bio zadovoljan kad stvari ne bi bile loše”, kazao je Filandra.

Ukazao je i na nebrigu prema manjem bosanskohercegovačkom entitetu.

” To je prostor od 49 posto naše teritorije, a koji mi posmatramo kao inostranstvo. Stanje je grozno. U manjem entitetu su prisutni samo imami i njihovi džemati, to se mora znati. Uložena su sredstva, ali rezultati su jako mali. Pogađa me to što nas to ne interesuje. Potrebna je rekonceptualizacija, koja se nama u Sarajevu ne bi svidjela. Potrebna je naša potpuna promjena prema tom prostoru i ljudima. Moguće ga je ponovo i demografski i ekonomski i politički inkorporirati u prostor države”, ocijenio je on.

Također, osvrnuo se i na dobijanje kandidatskog statusa Bosne i Hercegovine.

” Ne možemo očekivati ništa ozbiljno, ništa revolucionarno. To jeste jedna važna činjenica, a kada ćemo doći u priliku da počnemo ispunjavati te uvjete, tek ćemo vidjeti. Ne treba davati obećanja od strane vlasti koja se ne mogu ispuniti”,  smatra Filandra.

 

Najnovije

Završena akcija “Niste same”: Paketi za žene i djevojke uskoro kreću za Tursku i Siriju

Regionalna Asocijacija Poduzetnica pridružila se kampanji Crvenog križa Federacije BiH "Niste same" za žene i djevojke Turske i Sirije. Bosnaskohercegovačke...