Film “Quo Vadis, Aida?” nominovan za najbolji evropski film

preporučujemo

Evropska Filmska Akademija je na današnjoj press konferenciji u Sevilli objavila nominacije za najveća dostignuća europske kinematografije u 2020. i 2021. godini.

Film produkcijske kuće Deblokada, “Quo Vadis, Aida?” nominovan čak u 4 od 5 najvažnijih kategorija:

Najbolji evropski film 2021. godine, redateljica Jasmila Žbanić i producent Damir Ibrahimović
Jasmila Žbanić za najbolju evropsku redateljicu
Jasna Đuričić za najbolju evropsku glumicu
Jasmila Žbanić za najbolju evropsku scenaristicu.
Uspjeh / Jasmila Žbanić i “Quo vadis, Aida?” dobili još jednu nagradu u Berlinu

Pored navedenih nominacija film “Quo Vadis, Aida? “ je nominovan i za Europsku univerzitetsku filmsku nagradu koja se dodjeljuje od strane studenata evropskih univerziteta.

Sve ovo predstavlja još jedno veliko priznanje za film koji je već dosad obilježio svjetsku kinematografiju u 2020. i 2021. godini. Nakon premijere na Venecija Film Festivalu film je bio nominovan za nagradu Američke Filmske Akademije Oscar, Nagrade Britanske Filmske Akademije BAFTA, dobitnik je Independent Spirit Awards, te više od 30 nagrada na različitim svjetskim festivalima.

Za nominovane filmove glasalo je više od 4.100 članova Evropske Filmske Akdemije. Završna ceremonija će se održati 11.12.2021 godine u Berlinskoj Areni, a dan prije ceremonije producenti i autori nominovanih filmova će imati prijem kod Berlinskog gradonačelnika.

Najnovije

SBiH: Svi rudari trebaju biti uposlenici Elektroprivrede koja ne treba da kupuje ugalj od rudnika čiji je vlasnik

Glavni odbor Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) na jučerašnjoj konstituirajućoj sjednici u Tuzli, osim što je izabrao novo...