Film “Švedsko srce moje majke” prikazan na 69. Pulskom filmskom festivalu

Preporučujemo

U programu manjinskih koprodukcija 69. Pulskog filmskog festivala predstavljen je film “Švedsko srce moje majke”, rediteljsko ostvarenje Adisa Bakrača, koje je nastalo prema scenariju književnika Zilhada Ključanina.

Nakon uspješnog predstavljanja filma na Filmskom festivalu u Atini (Panorama od European Cinema), publika je u sklopu Pulskog festivala imala priliku vidjeti ovaj film, koji je ujedno i njegova hrvatska premijera.

“Ovaj film je priča o bespoštednoj majčinskoj ljubavi i prijateljstvu koje prevazilazi jezičke i kulturološke barijere i to je pulska publika odlično prepoznala. Nakon filmova ‘Ostavljeni’ Adisa Bakrača i ‘Hiljadarka’ Nenada Đurića, ovo je treći film kojim se posljednjih godina produkcija Heft predstavlja na Pulskom filmskom festivalu. Izuzetna čast za svakog filmskog producenta i autora je biti dio Pulskog filmskog festivala, jednog od najstarijih i najznačajnijih filmskih festivala u ovom dijelu Evrope”, kazao je producent filma Almir Šahinović.

Radnja filma “Švedsko srce moje majke” započinje u ljeto 1993. godine, kada grupa bosanskih izbjeglica, zbog ratnih dešavanja u Bosni, izbjegne u Švedsku. Švedski Crveni krst izbjeglice smješta u paviljon za migrante. Među njima Derviša i Adem, srednjovječni supružnici. Derviša u paviljonu upoznaje Šveđanku Ingrid. Uprkos jezičkoj barijeri, njih dvije postaju dobre prijateljice. Derviša saznaje da je Ingrid teško bolesna. U međuvremenu završava rat u Bosni, a Derviša kreće u potragu za svojim nestalim sinom, pritom skupljajući ljekovite trave za svoju najbolju prijateljicu…

Glavne uloge u filmu ostvarili su: Faketa Salihbegović Avdagić, Nermin Omić, Irina Dobnik i Armin Omerović.

Film je podržala Fondacija za kinematografiju Sarajevo, a nastao je kao koprodukcija između Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Francuske. Glavna produkcija je HEFT iz Sarajeva, koja je film realizovala u saradnji s Federalnom televizijom, a koproducenti su Euro film iz Zagreba i Dari film iz Pariza.

Najnovije

Zatvori maksimalne sigurnosti: Evo gdje bi Jovica Stanišić i Franko Simatović mogli izdržavati kaznu

Presudom koju je donio Međunarodni mehanizam za krivične sudove (MMKS), bivši direktor Savezne državne bezbjednosti (SDB) Jovica Stanišić i...