Filmski festival u Somboru: Nova priznanja za Emira Hadžihafizbegovića

Preporučujemo

Na Međunarodnom filmskom festivalu Dunavsko-panonske regije “Porodica naroda” u Somboru, u konkurenciji deset filmova iz Njemačke, Austrije, Mađarske, Češke, Holandije, Rumunije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, bh. glumac Emir Hadžihafizbegović dobio je Grand Prix za najbolju mušku ulogu i statuu “Celtiks” za najboljeg glumca festivala, prenosi Anadolija.

Za Hadžihafizbegovićeva ovo je peta nagrada za ulogu Zeke u filmu “Žaba”, koje je osvojio na prestižnim festivalima na koje je film pozvan u takmičarski program. Od Mostara preko Firenze i New Yorka do Niša i Sombora, Hadžihafizbegović osvaja srca publike i žirija. Ovih pet Grand Prixa osvojio je za nepunih godinu dana.

- -

Radoslav Zelenović, predsjednik žirija Festivala podunavskih zemalja, inače dugogodišnji i čuveni direktor “Jugoslovenske kinoteke”, rekao je:

“Žiri nije imao nikakvih dilema oko dodjeljivanja nagrade Hadžihafizbegoviću za ulogu Zeke u filmu ‘Žaba’. Način na koji je ostvario tu ulogu, njegova posvećenost liku i vjerodostojnost glumačke transformacije, s pravom mu donose kako ovu našu nagradu, tako i sve one koje je dobio, i koje će dobiti za ovu ulogu.”

Zelenović dodaje da se sjeća njegove uloge u filmu “Veliki talenat”, Nikole Stojanovića iz 1984. godine kojom je nagovijestio briljantnu karijeru.

“Taj talent se, evo, proteže, kroz svih ovih preko 60 igranih filmova koje je do sada snimio. Ta karijera je rezultirala sa preko 30 osvojenih Grand Prix nagrada na većini svjetskih i regionalnih filmskih festivala. Hadžihafizbegović je davno prerastao ove naše, regionalne, granice. On je glumac ne samo evropskog, već svjetskog kalibra čija karijera tek počinje rasti, i veoma sam srećan i zadovoljan što je osvojio upravo ovu nagradu”, naglasio je Zelenović.

- -

Uz preko 20 nagrada za najboljeg glumca na svjetskim filmskim festivalima u 14 zemalja, Hadžihafizbegović ulazi u historiju kao jedan od najnagrađivanijih evropskih glumaca.

Festivali u Italiji, Rusiji, Švedskoj, Bjelorusiji, Južnoafričkoj Republici, Njemačkoj, Sjedinjenim Američkim Državama, Francuskoj, kao i nagrade u zemljama bivše Jugoslavije na mnogobrojnim festivalima, svrstavaju ga u sami vrh evropske glume.

Sve navedeno potvrđeno je 2014. godine kada je na najvećem i najznačajnijem evropskom filmskom festivalu u Veneziji, Hadžihafizbegović osvojio nagradu “Zlatni lav” za ulogu u filmu “Takva su pravila”, Ognjena Sviličića.

Najnovije

Bosanska Gradiška: 42-godišnjaka pretukli članovi porodice, ostavili ga pred domom zdravlja

Četrdesetdevetogodišnji muškarac brutalno je pretučen i ostavljen na ulazu u dvorište Doma zdravlja u Bosanskoj Gradišci. Kako je potvrđeno Srni...