Finska ukida univerzalni osnovni dohodak za građane

Preporučujemo

Vlada Finske odlučila je prekinuti isplaćivanje univerzalnog osnovnog dohotka građanima nakon jedne godine probnog projekta, javlja BBC.

Trenutno 2.000 nezaposlenih Finaca prima 650 eura mjesečno kao osnovni dohodak.

- -

Olli Kangas, jedan od organizatora projekta univerzalnog dohotka, izjavio je: “Zainteresiranost vlade za projekt nestaje. Odbili su pružiti nova sredstva za financiranje.”

Pobornici osnovnog dohotka smatraju da on pomaže nezaposlenima u potrazi za privremenim poslovima te povećava mobilnost na tržištu rada. Probni projekt počeo je u Finskoj u januaru 2017. godine, čime je Finska postala prva država koja je testirala bezuvjetni osnovni dohodak.

U projektu je sudjelovalo 2000 nasumično izabranih nezaposlenih osoba.

Međutim, projekat se neće nastaviti još godinu dana, kako je planirano, jer vlada proučava druge načine reforme sistema socijalne zaštite.

- -

 “Malo sam razočaran što je vlada odlučila ukinuti program”, rekao je Kangas, istraživač vladine agencije za socijalno osiguranje Kela. Dodao je da je vlada odbila zahtjev Kele za financiranje osnovnog dohotka skupini zaposlenih građana.

Drugi istraživač Kele, Miska Simanainen, rekao je da je “reforma sistema socijalne zaštite u političkom planu, ali političari razmatraju mnoge druge modele socijalne sigurnosti”.

Kada je Finska pokrenula projekt univerzalnog dohotka, nezaposlenost u državi bila je na 9,2 posto, što je najveća nezaposlenost u nordijskoj regiji. Rezultati probnog projekta bit će objavljeni krajem sljedeće godine, piše index.hr.

Najnovije

Efendić odgovorio na prozivke na Facebooku, pa kritikovao Vladu KS: Ta ekipa nije ni za šta osim parade

Novinarka Rubina Čengić jutros je na društvenoj mreži Facebook problematizirala probleme s kojima se susreću stanovnici Dobrinje 3 kada...