Firmama iz BiH 2.000 dozvola za poslove u Njemačkoj

Preporučujemo

Vanjskotrgovinska komora BiH (VTK BiH) raspisala je javni konkurs za dodjelu detašmana, odnosno dozvola preduzećima iz Bosne i Hercegovine za izvođenje radova u Njemačkoj u 2022/2023. godini, a najviše dozvola dobit će građevinske firme.

U konkursu, se navodi se da će preduzećima iz BiH biti dodijeljeno 2.000 dozvola za radove, a po općoj podjeli na kontingente i potkontingente.

Ukupan kontingent od 2.000 dozvola mjesečno se raspodjeljuje po djelatnostima prema njemačkoj nomenklaturi na sljedeći način: 790 dozvola/mjesečno za oblast građevinarstva, 470 dozvola za oblast izolaterstva, 740 dozvola za oblast ostalih djelatnosti (montažerstvo, rudarstvo i druge djelatnosti, u skladu sa Međudržavnim sporazumom), navodi se u objavi Vanjskotrgovinske komore BiH.

Federaciji BiH bit će dodijeljeno 1.059 dozvola, Republici Srpskoj 529 dozvola, dok se 412 dozvola odnosi na posebni kontingent.

Kvota od 412 dozvola/mjesečno raspodjeljuje se u omjeru 2/3 za preduzeća iz FBiH i 1/3 za preduzeća iz RS-e, a koja imaju većinski kapital pravnih i fizičkih lica iz Republike Slovenije, a u nedostatku takvih preduzeća i ostala preduzeća iz BiH – navodi se u javnom pozivu VTK BiH.

Najnovije

Uskoro počinju radovi na rehabilitaciji najoštećenijeg dijela ulice Džemala Bijedića

Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić potpisao je Odluku o izboru izvođača radova na rehabilitaciji dijela ulice Džemala...