U posjeti prvom Food Outletu u BiH: Želimo spriječiti bacanje hrane, nudimo namirnice u pola cijene

preporučujemo

U Sarajevu je 15. marta otvoren prvi Food Outlet u BiH “Yumm”, u kojem je moguće pronaći proizvode po cijenama jeftinijim i preko 50 posto.

Axel i Nikolina Alić namjeravali su sa dvoje maloljetne djece otići iz Bosne i Hercegovine u Australiju zbog nemogućnosti zaposlenja. Ipak, došli su na ideju o pokretanju Food Outleta, i za sada ostali u BiH.

Jedinstven projekat

Govore nam kako se radi o jedinstvenom projektu za BiH, koji je zastupljen u svim razvijenim zemljama, a cilj im je da se spriječi svakodnevno bacanje hrane. Osim hrane koja završi u kontejnerima, velike količine namirnica propadaju i u fabrikama, skladištima i trgovinama.

“Po zvaničnim statistikama trećina svjetski proizvedene hrane završi u smeću, a nezvanično čak i polovina. Hrana ne može da se baca u smeće, ona mora posebno da se odlaže, a zagađivanje okoline izaziva dodatni trošak firmama koje moraju to da plate”, govori nam Axel.

Koncept Food Outleta je identičan onom u zapadnim zemljama. Da bi se izbjegle bilo kakve malverzacije, rade direktno sa generalnim dobavljačima, distributerima i proizvođačima. Radi se o brendiranoj robi sa kraćim rokom trajanja, oštećenom ambalažom i skladišnim viškovima.

“Sva roba je jeftinija otprilike 50 posto. Radnja je zasnovana na principu klasične prodavnice gdje svako može da dođe i kupuje. Đajić Commerce iz Hercegovine i Swisslion Takovo su nam omogućili da krenemo s poslom, prvi su prepoznali ideju, a naknadno su se uključili Orbico, Avaks, Podravka, Megamix, Lukas Nakić, MCI. U narednih nekoliko dana uključuju se i Nelt, Violeta, Binvest, Tisal, Ataco i Zvijezda. Što se tiče mesnog asortimana tu su Perutnina Ptuj i Vindija”, kaže nam Axel.

Iako su skoro krenuli s poslom, za sada su zadovoljni odzivom i reakcijama ljudi. U radnji nikada nemaju stalni izbor proizvoda, nego se on u zavisnosti od ponude dobavljača uvijek mijenja.

Pozitivne reakcije

“Reakcije kupaca su dobre. Recimo, belgijski puter se odlično prodavao, bio je skladišni višak i rasprodan je u rekordnom roku. Ovom prilikom pozivamo i ostale kompanije koje možda još nisu čule za nas, da nam se jave i da ostvarimo saradnju. Ovdje postoji i ekološki aspekt, takođe smanjiće svoje gubitke, a i građanima će omogućiti da hranu kupuju po znatno nižim cijenama”, kaže nam Axel.

Da bi kupcima približili ponudu, angažirali su se i na društvenim mrežama, pa ih možete pronaći na Facebooku.

Prema podacima objavljenim u februaru, svaki dan u Bosni i Hercegovini na deponijama završi oko 500 tona hrane kojoj je istakao rok, viškova u ugostiteljskim objektima ili pekarama.

S druge strane, prema podacima državne agencije za statistiku, u Bosni i Hercegovini ima više od 500.000 siromašnih stanovnika, a svaka peta osoba zatraži pomoć javnih kuhinja.

Food Outlet “Yumm” nalazi se u zgradi Papagajka.

M. I.

Najnovije

Mesić: Republika Srpska je nastala na genocidu

Posljednji predsjednik Predsjedništva nekadašnje Jugoslavije, prvi premijer Hrvatske, pa predsjednik Sabora i predsjednik Hrvatske i to u dva mandata,...