Forto se sastao sa organizatorima Bh. povorke ponosa, traže osiguranje 14. augusta

preporučujemo

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto sastao se danas sa organizatorima Bh. povorke ponosa, koja se prema najavama treba održati 14. augusta u Sarajevu pod sloganom “Otpor sa margine”.

Kako kažu, nakon što su 12. jula prijavili Bh. povorku ponosa, te održali sastanak sa MUP-om Kantona Sarajevo i u međuvremenu dobili naložene mjere dodatne sigurnosti, danas su održali sastanak sa premijerom Vlade kantona Sarajevo, Edinom Fortom.

“Informisali smo Premijera o postojećim preprekama sa kojima se i treću godinu zaredom suočavamo, a to je stavljanje tereta dodatnih mjera sigurnosti na organizatore protestne šetnje, čime se onemogućava naše pravo na slobodno javno okupljanje. Država je odgovorna za sigurno održavanje mirnih protesta, te kao takva ne bi smjela stavljati neproporcionalne zahtjeve na teret organizatora”, kažu iz Bh. povorke ponosa.

Dodali su da su predali jasan zahtjev Vladi Kantona Sarajevo i premijeru Forti, u kojem traže da preduzmu sve neophodne mjere, te da u potpunosti obezbijede zaštitu učesnika ovogodišnje Bh. povorke ponosa.

Mi nećemo odustati od našeg prava da izađemo na ulicu i da jasno i glasno poručimo da smo tu, da nas nije strah i da ljubav uvijek pobjeđuje mržnju. Očekujemo od Vlade Kantona Sarajevo i nadležnih institucija da u potpunosti obezbijede protestnu šetnju Bh. povorke ponosa”, ističu iz Bh. povorke ponosa.

Najnovije

Radnici Boksita u Milićima imaju dvije opcije: Vakcinacija ili otkaz

Rajko Dukić, predsjednik Boksita, izdao je instrukciju, odnosno naredbu radnicima te kompanije iz Milića da sa vakcinišu. U suprotnom,...