FOTO Situacija izmiče kontroli: Migranti preplavili Bihać i Kladušu, pljačkaju kuće, prose po ulicama…

preporučujemo

Za tri mjeseca otkriveno je 812 migranata, a od ilegalnog prelaska granice odvraćeno je 937 osoba, zvanični su podaci iz Granične policije Bosne i Hercegovine.

Najveći broj ilegalnih migranata otkriven je na području Trebinja, Višegrada, Zvornika, Bijeljine, Bratunca, Gacka, Velike Kladuše, Bihaća.

Slike sa bihaćkih i kladuških ulica govore da ih je svakim danom sve više, te da su nadležni u našoj zemlji po svemu sudeći nemoćni da zaustave njihov ilegalni prelazak granice i ulazak u BiH. Pitanje je koliko je njih ustvari ušlo u BiH, a da pripadnici Granične policije nisu evidentirali ulazak.

Brojna se pitanja nameću. Šta radi Ministarstvo sigurnosti BiH? Gdje je novac koji je prije tri godine bio predviđen budžetom kada se BiH spremala za dolazak 5.000 migranata? Šta je sa donacijama vlada evropskih zemalja koje dobija Služba za poslove sa strancima vezano za projekte zbrinjavanja migranata? I da li smo uopšte kao država spremni odgovoriti na ovu humanitarnu krizu i sve veću opasnost po sigurnost?

Cilj migranata je dokopati se neke od zemalja Evropske unije, međutim, preći hrvatsku granicu nemoguća je misija. Stoga ih je sve više u Krajini, jer ne znaju kako dalje.

Među onima koji bježe od strahota rata, siromaštva i beznađa iz bliskoistočnih zemalja, ima i onih sa kriminalnim namjerama, kažu Bišćani.

Upozoravaju da su problemi sve veći i veći, a da najviše ih stvaraju migranti iz Afganistana i Pakistana.  Nedavno su, iako im je bio obezbjeđen smještaj i topli obrok iz Merhameta, iz jedne od džamija ukrali i kutiju sa dobrovoljnim prilozima. Migranti spavaju po bihaćkim parkovima, po ulicama.

Na ovaj problem upozorio je i dopredsjedavajući Skupštine USK Mirvet Beganović. Kaže da su migranti izvršili nekoliko provala u kuće čiji su vlasnici u inozemstvu, demolirali ih, vršili nuždu po namještaju, potom opljačkali. Također, upozorio je da već prose po ulicama što znači da su ostali bez novca.

Pročitajte:  Mostar: Muškarac zatekao migranta u provali, ubacio ga u gepek automobila
Mirvet Beganović

-Upadaju u trgovine i uz viku i dreku traže šta im treba. Upadaju u apoteke i zahtjevaju da im se daju besplatni lijekovi. Po Kladuši hodaju bez kontrole i pitanje je vremena kada će izbiti veći incident. Policija je vec intervenirala. Izgleda da smo jedina zemlja na svijetu gdje ilegalni migranti nisu ni pod kakvom kontrolom nego se slobodno kreću i rade sta hoće, rekao je Beganović za Index.ba.

Sve ovo Beganović je rekao i na sjednici Skupštine USK, ali niko nije reagovao.

(Edina Latif)

 

 

 

 

Najnovije

Evropa na ivici rata: Amerikanci tvrde da Rusi svakog trenutka mogu napasti Ukrajinu

Glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki izjavila je večeras da Sjedinjene Američke Države (SAD) upozoravaju na mogući napad Rusije na...