FOTO Bošnjački pokret organizovao proteste ispred Ambasade Srbije: “Naša djeca neće učiti srpske laži u školama”

preporučujemo

Bošnjački pokret danas je ispred Ambasade Srbije u Sarajevu organizovao simbolično protestno okupljanje 22 građanina zbog kontinuiranog nepoštivanja suvereniteta i Ustava države BiH od strane vladajućih sruktura Srbije i manjeg bh. entiteta u proteklih 22 godine od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Okupljeni nose natpise na kojima piše “Naša djeca neće učiti srpske laži u školama”, “Karadžićeva RS je genocidna tvorevina”, te zastave BiH.

Foto: Index.ba

Neposredan povod za proteste upozorenja je potpisivanje Deklaracije o srpskom narodu kojeg će danas u Beogradu potpisati predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjednik RS Milorad Dodik, a koja treba da bude Aneks sporazuma o specijalnim vezama Srbije i RS-a koji će omogućiti nametanje nastavnim planova i programa, historije i nacionalne geografije Srbije učenicima osnovnih škola u manjem bh. entitetu.

Foto: Index.ba

Bošnjački pokret pozvao je juče sve patriote BiH da se suprostave ovom pokušaju velikosrpske politike da se žrtvama genocida nad Bošnjacima 92-95. nametne obrazovanje i udžbenici koji su kreirali, poticali i izvršili genocid i počinili najveće ratne zločine na tlu Evrope poslije Hitlerovog nacističkog režima.

Foto: Index.ba

Bošnjački pokret istovremeno upozorava OHR i Misiju OSCE u BiH da spriječe navedene, planirane antidejtonske aktivnosti čelništva Srbije i manjeg bh. entiteta.

Najnovije

OHR i EU u BiH: Nema ništa od otcjepljenja entiteta

Prema Dejtonskom mirovnom sporazumu, entiteti u Bosni i Hercegovini (BiH) nemaju pravo na otcjepljenje, niti Sporazum ostavlja mogućnost mirne...