FOTO Ekološka akcija Općine Centar okupila veliki broj učesnika

Preporučujemo

U povodu Dan planete Zemlje, te Dana Općine Centar koji se obilježavaju 22. aprila, odnosno od 2. do 9. maja, na području centralne gradske općine u petak, 20. aprila 2018. godine, provedena je velika ekološka akcija čišćenja i ozelenjavanja javnih površina, na kojoj je učestvovao veliki broj ljubitelja prirode.

Organizator ove akcije je Služba civilne zaštite, a učestvovali su osim predstavnika Općine Centar i Komisije Općinskog vijeća za ekologiju i zaštitu kulturnog i prirodnog naslijeđa i studenti i profesori Šumarskog fakulteta u Sarajevu, članovi štabova civilne zaštite mjesnih zajednica, učenici osnovnih i srednjih škola, radnici KJKP ”Park”, te zainteresirani građani.

- -

-Danas smo zasadili 62 sadnice visokog rastinja od čega su 52 sadnice zasađene u gradskom parku Jezero na Betaniji dok je u parku u Ulici Dajanli Ibrahim-bega ispod Romskog naselja na Gorici također zasađeno 11 novih sadnica. Tokom današnje akcije zasađene su sadnice, te živica na prostoru Arboretuma na Kromolju, gdje je održan i ekološki čas za učenike osnovnih škola. Danas smo poduzeli aktivnosti i na čišćenju zelenih površina na nekoliko lokacija u Centru, objasnila je Anira Dedović, viši stručni saradnik za poslove planiranja Službe za prostorno uređenje i komunalne poslove Općine Centar.

Dok je na pomenutim lokacijama trajala sadnja stabala jasena, bagrema, breze, smrče…, učenici Zubotehničke škole su očistili zelene površine oko stadiona „Asim Ferhatović Hase“ na Koševu i porodilišta na Jezeru.

Učenici su angažovani u okviru projekta ”Ekskurzija 2018”, gdje im je Općina Centar obezbijedila 2.000 KM, a oni su za taj iznos očistili ove lokacije. Jedna od učesnica današnje eko akcije Općine Centar je i Nermina Mešić, koja se uvijek rado odazove na svaku akciju čišćenja i uređenja okoliša.

–Ponosna sam što sam danas ovdje i svojim primjerom želim da motiviram omladinu da uzme učešće u ovakvim akcijama koje imaju za cilj uređenja našeg okoliša, čime bismo doprinijeli uljepšavanju naše okoline koju nažalost zagađuju neodgovorni pojedinci. Mišljenja sam da čuvanjem i zaštitom naše okoline ostavljamo budućim generacijama ljepšu planetu i našu životnu sredinu. Ovom akcijom želimo također poslati poruku mladima da nije ponižavajuće što čistimo okolinu i da trebamo da uživamo u čistoj i lijepo uređenoj prirodi, kazala je Mešić.

- -

Mjesni štabovi civilne zaštite su zajedno sa građanima očistili zelene površine oko prostorija svih mjesnih zajednica, dok su također očišćene i uređene zelene površine na lokalitetu starog rezervoara na Soukbunaru i oko džamije na Šipu.

Najnovije

Poznato kada će Barbarez biti predstavljen kao novi selektor

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine dobija novog selektora, a mjesto šefa stručnog štaba nacionalnog tima preuzet će legendarni Sergej...