FOTO Nastavljena rekonstrukcija Trga Prvog korpusa Armije RBiH

Preporučujemo

Sa poboljšanjem vremenskih prilika i po nalogu načelnika Općine Centar Nedžada Ajnadžića, radnici građevinske firme „Sela“ su tokom dana nastavili sa radovima treće faze rekonstrukcije pješačkih staza na Trgu Prvog korpusa Armije RBiH, koji je smješten ispred zgrade Općine Centar i Kantona Sarajevo.

Za ovu fazu pomenutih radova Općina Centar je iz svog ovogodišnjeg budžeta izdvojila 304.600 KM. Prema dostavljenom predmjeru i predračunu, u okviru ove faze radova, pomenuta firma će demontirati preostale kamene kocke i ploče, koje će na kraju radova biti ponovo postavljeni, dok će oštećene i neupotrebljive kocke i ploče biti odvezene na gradsku deponiju.

- -

Ovom prilikom će mašinski ili ručno biti ugrađeno 1.000 metara kvadratnih kamenih kocki i ploča, dok će na parapetima, izdignutim dijelovima parka u kojima se nalaze zelene površine, biti postavljeno 637 kamenih blokova raznih dimenzija.

Projektom će biti obuhvaćena i sanacija kamenog mosta koji povezuje park sa Ulicom Hamze Hume. Na ovom mostu je planirano uklanjanje postojećih i ugradnja nove kamene ograde. Umjesto drvenih parkovskih klupa biće postavljene kamene, koje su trajnije i otpornije na vanjske vremenske uvjete.

- -

Također je planirano uređenje i stavljanje u funkciju fontana, te izrada šahta i rešetke za odvod površinskih voda. Planirano je i uređenje zelenih površina. Na kraju radova biće urađeno završno čišćenje parka površine gotovo 3.100 metara kvadratnih.

Obnovljeni park će također dobiti novu led rasvjetu za šta je zadužena firma „Testingelektro“ u okviru projekta izgradnje i rekonstrukcije javne rasvjete na području općine Centar. Ukoliko dozvole vremenske prilike završetak radova je planiran do 15. juna 2018. godine.

Općina Centar je za realizaciju prve dvije faze uređenja Trga Prvog korpusa Armije RBiH izdvojila 122.300 KM.

Najnovije

Iranski predsjednik Raisi poginuo u nesreći s helikopterom

Nakon više od 10 sati potrage, iz Irana su stigle informacije da je pronađan helikopter s predsjednikom Ebrahimom Raisijem,...