FOTO Novi Grad: Izvršena mjerenja, biciklistička staza nije tanja za dva centimetra

Preporučujemo

Ispitivanje debljine asfalta na biciklističkoj stazi na području općine Novi Grad Sarajevo, kako je i najavljeno, izvršeno je u utorak, 20. marta, na 15 lokacija od Nedžarića do Otoke.

Rezultati analize koja je rađena metodom slučajnog odabira, po zahtjevu Komisije za tehnički pregled, pokazali su da su medijski navodi da je biciklistička staza tanja za dva centimetra netačni.

Dakle, kako je utvrđeno ispitivanjem, a što je potvrđeno laboratorijskim nalazom, prosječna debljina asfaltnog sloja na biciklističkoj stazi od Nedžarića do Otoke je 6,75 centimetara, što je za 2,5 milimetara manje u odnosu na projektovanu.

Ispitivanja, odnosno kerovanje staze rađeno je u prisustvu predstavnika sufinansijera projekta Gradske uprave Sarajeva i Direkcije za puteve Kantona Sarajevo, Zavoda za izgradnju KS-a, koji je vršio nadzor nad izvođenjem radova, Komisije za tehnički pregled izvedenih radova, izvođača radova firme KJKP Rad i medija.

Dodatnim ispitivanjem otklonjene su sve sumnje na neregularnosti u izvođenju radova na biciklističkoj stazi. Rečeno je da u zavisnosti od nabijenosti podloge i stabilnosti tla, prilikom valjanja i ravnanja asfaltne površine može doći do određenih odstupanja, te je veoma teško postići idealnu debljinu na cijeloj dužini staze, ali da su ispitivanja pokazala, van svake sumnje, da nije bilo nikakve namjere da se štedi na asfaltu ili podlozi.

Također je rečeno da je razlika od 2,5 milimetra u granicama tolerancije za ugrađeni asfalt po smjernicama za projektovanje, građenje, održavanje puteva i ugovornim dokumentima.

Predstavnici Komisije za tehnički pregled radova iznjeli su primjedbu na horizontalnu signalizaciju, međutim, obzirom da se prema Zakonu o cestama FBiH obnavljanje horizontalne signalizacije vrši najmanje jednom godišnje, te da su radovi završeni prije dvije godine, zaključeno je da je oštećenje boje minimalno, uzimajući u obzir činjenicu da je staza bila izložena kako grtalicama, posipnom materijalu, tako i atmosferskim prilikama i samoj upotrebi.

Dogovoreno je da se u narednom periodu uradi projekt izvedenog stanja, nakon čega će Komisija za tehnički pregled radova završiti proceduru tehničkog prijema.

Napominjemo da je projekt biciklističke staze trebao proći kroz sve općine, ali nakon više

od godine dana usaglašavanja, Gradska uprava Sarajeva ipak nije uspjela dobiti dozvolu za grdnju biciklističke staze na teritoriji općine Novo Sarajevo, te se krenulo u proceduru tehničkog prijema dijela biciklističke staze koji prolazi kroz općinu Novi Grad Sarajevo.

(Index.ba)

Najnovije

Bolnice sve krcatije, situacija kritična: Epidemija iz Ukrajine mogla bi se proširiti na cijeli svijet!

Bolnice i zdravstvene ustanove širom Ukrajine posljednjih se sedmica susreću s drastičnim povećanjem infekcija zbog otpornosti na antibiotike, zbog...