FOTO Novi migranti pristižu u Sarajevo, smještajni kapaciteti centara popunjeni

Preporučujemo

Problem smještanja migranata već nekoliko mjeseci pogađa našu zemlju, a posebno Veliku Kladušu, Bihać i Sarajevo, gdje se najveći broj njih nalazi.

Iako je u petak iz Sarajeva autobusima prevezeno oko 200 migranata u Izbjeglički centar u Salakovcu kod Mostara, na ulicama Sarajeva su danas zabilježeni novi migranti koji u grupama pristižu u glavni grad.

- -

Podsjetimo, nakon velikog pritiska javnosti, odlučeno je da će migranti koji su se nalazili u parku kod Vijećnice u Sarajeva biti premješteni u centar u Salakovcu. Predsjednik Vlade HNK Nevenko Herceg rekao je kako je ova akcija državnih i vlasti Kantona Sarajevo “pokušaj destabilizacije” ovog kantona i Mostara, dok je ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić ovo nazvao državnim udarom. Komesar policije HNK Ilija Lasić je u petak navečer priveden u SIPA-u u svojstvu svjedoka, a danas je najavio tužbu protiv ministra sigurnosti Dragana Mektića.

U centru u Mostaru se trenutno nalazi oko 200 izbjeglica, prema posljednjim podacima, od čega je 44 djece. Imaju redovne obroke i mjesto za spavati te besplatno zdravstvenu pomoć. Prema informacija medija, svi kapaciteti centara su popunjeni.

Nadležne bh. vlasti morale bi što prije reagovati na pojavu novig migranata u glavnom bh. gradu te u skladu sa usvojenim Akcionim planom Vijeća ministara obezbijediti im adekvatan smještaj.

(I.S.)

- -

 

 

 

 

Najnovije

Teslić: Radnik poginuo prilikom popravke radne mašine

Radnik firme ”Еlgrad” D.P. (58) iz Teslića poginuo je rano jutros kada su ga prilikom popravke radne mašine priklještili...