FOTO Prijem povodom turskog Dana pobjede u Sarajevu: Tursku ništa neće zaustaviti na putu napretka

Preporučujemo

U amabasadi Republike Turske u Sarajevu organizovan je svečani prijem povodom 30. augusta, Dana pobjede, nacionalnog praznika Turske koji označava posljednju bitku u borbi za nezavisnost od prije 96 godina, javlja Anadolu Agency (AA).

Prijemu, čiji domaćin je bio ambasador Republike Turske u Bosni i Hercegovini Haldun Koc, prisustvovali su brojni politički predstavnici BiH, ambasadori stranih zemalja u BiH, predstavnici turskih institucija i organizacija kao i brojne zvanice.

Nakon intoniranja himni Republike Turske i Bosne i Hercegovine, pročitana je poruku predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana objavljenu povodom Dana pobjede.

Također, ambasador Koc je u obraćanju kazao da je 30. august dan koji opisuje kako su Turska i njeni građani bili jedinstveni suočavajući se sa izazovima i poteškoćama, te kako su ih prevazišli.

“Datumi kao što je 15. juli, 30. august su vrlo značajni dani koji turski narod i Tursku drže zajedno i koji pokazuju kako smo sačuvali zajedništvo dok smo se suočavali sa raznim izazovima”, rekao je Koc.

Naglasio je i kako nijedna sila niti prepreka do danas nije uspjela zaustaviti Tursku na putu napretka, dodajući da u tome neće uspjeti ni ubuduće.

Širom Turske danas se obilježava nacionalni praznik Dan pobjede, a tim povodom se održavaju prigodne manifestacije i skupovi.

Na današnji dan, prije 96 godina, turske snage su predvođene vojskovođom i osnivačem moderne Republike Turske Mustafom Kemalom Ataturkom zabilježile veliku pobjedu u Bici na Dumlupinaru koja je bila posljednja u Ratu za nezavisnost Turske vođenom od 1919. do 1922. godine.

Praznik Dan pobjede u Turskoj se obilježava povodom sjećanja na tu bitku nakon koje je proglašena moderna Republika Turska.

Najnovije

Lana Pudar se danas bori za prvu medalju na Evropskom prvenstvu za seniore

Lana Pudar, najbolja bosanskohercegovačka plivačica, danas će se boriti za medalju na Evropskom prvenstvu u Rimu u disciplini 100...