FOTO Proslava Dana nezavisnosti BiH u Parlamentu Novog Južnog Velsa

Preporučujemo

Uz prisustvo velikog broja konzula, predstavnika premijera države Novi Južni Vels, gostiju iz javnog i političkog života Australije, te zvaničnika i predstavnika bosanskohercegovačke zajednice danas su Đemila Talić-Gabriel, počasna konzulica BiH u Novom Južnom Velsu, i njen suprug Chris Gabriel organizirali proslavu Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine u Parlamentu Novog Južnog Velsa.

- -

To je ujedno i prvi put da konzulat jedne zemlje organizira takvu vrstu prijema u ovoj državnoj instituciji.

Opuštenoj proslavi i ugodnom druženju u prostorijama Parlamenta Novog Južnog Velsa tako su, između ostalih, prisustvovali Mark Coure, parlamentarni sekretar za prevoz i infrastrukturu, u ime premijera ove australske države, David Clarke, uvaženi član Liberalne partije Australije, član Zakonodavnog vijeća i parlamentarni sekretar za pravdu u državi Novi Južni Wels, koji je i veliki prijatelj BiH, Ed Hušić, uvaženi član australskog Federalnog parlamenta, Eric Borgman, američki vicekonzul, generalni konzuli Republike Turske, Švicarske, Pakistana, Grčke, Japana, Rusije, Portugala i drugih zemalja, te predstavnici Islamske zajednice i katolički fratar Franjevačke crkve Ivo Tadić…

– Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine obilježava se 1. marta još od 1992. godine. Naime, 29. februara i 1. marta 1992. godine, u Bosni i Hercegovini, održan je referendum o nezavisnosti Bosne i Hercegovine od SFRJ. Većina Bosanaca i Hercegovaca, a i ja sama izjasnila sam se tada pozitivno – glasali smo za demokratsku i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana. To je bio historijski trenutak za nas, ali BiH je nakon izglasane nezavisnosti pretrpjela genocid i etničko čišćenje. Patnja kroz koju smo prošli u tim godinama, ali i otpor koji smo pružili zauvijek će ostati urezani u našoj memoriji, ali i pamćenju cijelog svijeta. Preživjeli smo, i trebamo biti ponosni što smo danas ovdje i proslavljamo taj historijski trenutak. Hvala svim uvaženim gostima koji su svojim prisustvom danas uveličali proslavu Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine- kazala je u emotivnom uvodnom obraćanju Đemila Talić-Gabriel u Parlamentu Novog Južnog Velsa.

- -

Nakon proslave, brojne čestitke stigle su na adresu konzulata, na još jednoj uspješno realiziranoj promociji naše zemlje, njene bogate historije i kulture.

Najnovije

Bećirović uoči puta za New York: Istina i presude se ne mogu sakriti

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović i član Željko Komšić sutra putuju u New York. Tamo će u četvrtak...