- Advertisement -

FOTO Za magičan odmor: Zavirite u jedinstveni plutajući hotel u Švedskoj

Preporučujemo

ArcticBath je novi plutajući hotel koji se nalazi na rijeci Lule u švedskom dijelu Laponije i nudi kombinaciju luksuza i prirode, kao i neobičan dizajn inspirisan divljim, zapanjujućim okolišem.

U centralnom dijelu hotela dominira kupatilo, odnosno bazen na otvorenom gdje se održava temperatura vode do 4 stepena celzijusa. Oko bazena je izgrađena kružna struktura gdje se nalaze brojne saune i spa sobe kako bi se gosti ugrijali nakon kupanja. Međutim, prava atrakcija ovog hotela je neometani i neprekidni pogled ka polarnoj svjetlosti.

“Ne morate kopirati stvari napravljene negdje drugdje, to nije zanimljivo”, kaže arhitekta Bertil Harström koji je na projektu radio sa Johanom Kauppijem.

“Mislim da zanimljive stvari dolaze iz vaše vlastite historije i vaše pozadine. To je princip po kojem radim”

Bertil Harström ispričao je za CNN kako je dizazajn hotela inspirisan drvom koje se prenosilo ovom rijekom. Do sredine 20. stoljeća švedskim rijekama prevozili su se trupci, a na putu drva bi se često zaglavila na brzacima i formirala grupe plutajućih trupaca. Arhitekta se prisjetio te slike iz djetinjstva, koja mu je bila glavna inspiracija za dizajn.

ArcticBath će raditi tokom cijele godine i to kao slobodno plutajući hotel ljeti, dok je zimi stacioniran zahvaljujući ledu na rijeci.

- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

Objavljena koalicija SBIH-Platforma za progres u HNK: Cilj je baviti se konkretnim problemima i razvojem u ovom kantonu

U Mostaru je danas održana zjednička press konferencija Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SBIH) i Platforme za progres na...