Francuskinja džogirajući prešla granicu: Provela u zatvoru dvije sedmice

preporučujemo

Mlada Francuskinja je tokom posjete svojoj majci u Britanskoj Kolumbiji u Kanadi naučila na teži način da je ilegalni prelazak granice između Kanade i SAD ozbiljan prekršaj, zbog kojeg je završila u zatvoru.

Cedela Roman, koja ima 19 godina i živi u Francuskoj, bila je u posjeti svojoj majci u Britanskoj Kolumbiji. Jedne večeri je odlučila da ode na džoging na obali u zapadnoj Kanadi.

Cedela je priznala da je bila očarana prirodom te da nije obraćala pažnju na putanju kojom trči. Ubrzo je zakoračila na teritoriju SAD, a da toga nije bila svjesna.

Mlada Francuskinja je shvatila kakvu je grešku napravila kada je zaustavljena od strane granične kontrole SAD, prenose Nezavisne novine.

“Policajac me zaustavio i rekao da sam prešla granicu ilegalno. Rekla sam mu da to nisam uradila namjerno, te da ne razumijem šta se dešava”, rekla je Romanova.

Pošto kod sebe nije imala dokumente, nadala se da će proći samo s opomenom. Ubrzo je shvatila da je napravila teži prekršaj, zbog kojeg se po američkom zakonu ide u zatvor.

“Tražili su od mene da skinem sa sebe sve privatne stvari, uključujući i nakit. Pretražili su sve. Tada sam shvatila da sam u velikom problemu te sam malo i zaplakala”, rekla je Cedela.

Francuskinja je uhapšena i prebačena u imigracioni centar, a nakon toga narednog dana je zatvorskim autobusom transportovana u zatvor Takoma koji se nalazi 140 milja od mjesta na kojem je uhapšena. U zatvoru je provela dvije sedmice, a onda je prebačena nazad do granice, gdje je vraćena u Kanadu.

Još nije poznato zašto je mlada Francuskinja morala provesti dvije nedjelje u zatvoru s obzirom na to da je njena majka dostavila svu potrebnu dokumentaciju.

“Nije u redu. Ne postoji nikakav znak niti simbol koji bi upozorio da se na tom mjestu nalazi granica. Svako može da napravi ovakvu grešku”, rekla je majka mlade djevojke Kristin Fern.

Najnovije

Evropa na ivici rata: Amerikanci tvrde da Rusi svakog trenutka mogu napasti Ukrajinu

Glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki izjavila je večeras da Sjedinjene Američke Države (SAD) upozoravaju na mogući napad Rusije na...