Frljić poručio predsjednici: Mogla bi Kolinda svratiti i do Ahmića, to je 5 kilometara od Nove Bile

Preporučujemo

Gostujući u Novom danu poznati kazališni redatelj Oliver Frljić komentirao je i posjet hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović Bosni i Hercegovini.

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović danas je započela svoj trodnevni posjet BiH. Još nedavno su je tamo zvali “kraljicom Balkana”, a danas – prosvjedi.

“Predsjednici je jako teško pala ta titula jer očito Balkan u njezinoj imaginaciji predstavlja isključivo nešto negativno. Da je podsjetim da je Balkan kolijevka zapadnoeuropske civilizacije, ako je slučajno zaboravila. Mislim da nikad nije bila iskrena o politici prema BiH, zastupala je interese jednog naroda. Vidio sam plan posjeta, da ide i u Novu Bilu. Ja sam od tamo, rođen sam u Travniku, mogu joj reći da su Ahmići četiri, pet kilometara udaljeni pa bi mogla svratiti i tamo.”

Kako vidite budućnost BiH?

“BiH je jako žilava, preživjela je i rat gdje su se i srpska i hrvatska strana potrudile rasturiti BiH. Mislim da je problem Daytonski sporazum, on normalizira nenormalno stanje – dva entiteta su neodrživa. Postojanjem Republike Srpske kao entiteta se na neki način nagradio jedan dio zločina u tom ratu.

I hrvatski narod u BiH je žrtva politike HDZ-a i službenog Zagreba. Taj narod nikad nije samostalno odlučivao. Oni jesu neka tampon zona i instrument interesa Zagreba, ali žive u jednoj drugoj državi i trebali bi svoj suživot graditi primarno s ljudima s kojima žive u toj državi.

(Index.ba)

Najnovije

Medvedev: Ne šaljite “Patriote” Ukrajini

Članice NATO-a obećale su Kijevu više oružja i opreme za obnovu infrastrukture uništene ruskim napadima kako bi se ponovno...