Gacko: Obilježeno 10 godina od obnove džamije u Fazlagića kuli

Preporučujemo

Džamija u Fazlagića kuli spaljena je 2008. godine uoči Kurban bajrama, a samo godinu dana nakon toga je obnovljena sredstvima TIKA-e i najbolji je svjedok o postojanosti i opstojnosti muslimana toga kraja.

- -

Nakon intoniranja himne Bosne i Hercegovine, polaganja cvijeća i proučene Fatihe na šehidskom spomen obilježju, u Gacku je uz prigodnu svečanost obilježeno 10 godina od kad je sredstvima Turske agencije za međunarodnu saradnju i kooridinaciju (TIKA) obnovljena džamija u Fazlagića kuli, javlja Anadolu Agency.

Džamija u Fazlagića kuli spaljena je 2008. godine uoči Kurban-bajrama, a samo godinu dana nakon toga je obnovljena sredstvima TIKA-e i najbolji je svjedok o postojanosti i opstojnosti muslimana toga kraja, kazano je prilikom svečanosti.

Da se radi o značajnom događaju svjedoči dolazak brojnih gostiju i izaslanstava sa svih razina vlasti koji su nakon polaganja cvijeća na spomen obilježje palim šehidima ukazali na značaj gatačkog kraja.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović izrazio je zadovoljstvo što su se okupili brojni gosti iz svih segmenata života i sa svih razina vlasti, a posebno se zahvalio glavnom imamu Gacka i Bileće Sadetu ef. Bilaliću što ga je pozvao na svečanost, ali i direktoru TIKA-e za Bosnu i Hercegovinu Omeru Faruku Alimciju što je ovaj značajni objekt obnovljen u svega godinu dana.

- -

“Ovdje smo danas da se sjetimo i odamo poštovanje za 182 ubijena Bošnjaka Gacka u vrijeme odbrane Bosne i Hercegovine od agresije, dok su Gačani mogli da brane svoje kućne pragove i svoje živote na području općine Gacko. Ovdje smo da se sjetimo i odamo poštovanje za više od 400 šehida iz Gacka koji su dali svoje živote za domovinu na ratištima diljem zemlje Bosne i Hercegovine, nakon što su protjerani sa svojih ognjišta. Ovdje smo da odamo poštovanje i da kažemo da su povratnici u BiH i ovdje na području Gacka najbolji borci za reintegraciju države BiH“, kazao je Džaferović.

Ističe da je dobio poziv od povratnika i da će se uvijek odazvati na poziv povratnika jer zastupa politiku, te je ličnih ubjeđenja da je jedini put BiH njena unutrašnja reintegracija i tako reintegrirane BiH integracije u Europsku uniju i NATO savez.

“Mi BiH možemo reintegrirati u interesu svih naroda koji žive u ovoj zemlji na način da jačamo institucije države BiH jer institucije BiH pokrivaju cijelu državu i u njezinom funkcioniranju učestvujemo svi mi koji živimo u BiH, svi narodi i svi građani. Bosnu i Hercegovinu možemo reintegrirati tako što ćemo podsticati i pomagati povratak svih ljudi na njihova prijeratna ognjišta. To su dva najvažnija polja na kojima je moguće reintegrirati Bosnu i Hercegovinu. Zato sam zahvalan što danas ovdje u Fazlagića kuli imam priliku govoriti o tome“, istakao je Džaferović.

Stoga je pozvao i čitavo Predsjedništvo BiH da više pažnje pridaje povratnicima naglasivši kako je to u interesu svih, zato što su upravo povratnici borcima za reintegraciju zemlje BiH.

Ističe da je BiH multietnička zemlja, u kojoj kako piše u Ustavu žive Bošnja, Srbi, Hrvati i ostali i svaki čovjek je kako naglašava u njoj i vlasnik BiH.

Da ne treba zaboraviti prošlost kako bi se gradila svjetlija budućnost složio se i potpredsjednik entiteta Republike Srpske Ramiz Salkić.

“Obnova džamije u Fazlagića kuli pokazatelj je da oni koji su željeli da Bošnjaci na ovim prostorima ne žive nisu uspjeli. Ova naša okupljanja svaki put svedoče da je Bosna i Hercegovina naše mjesto gdje svi živimo. Zato je neophodno da gradimo dobre odnose sa našim komšijama, ali želimo od naših komšija da priznaju istinu, jer samo tako možemo ići naprijed, jer želimo učiniti više da naš narod živi bolje“, kazao je Salkić.

Nakon dodjele priznanja svečanost je nastavljena bogatim kulturno-zabavnim sadržajima, te druženjem gostiju, visokih zvanica i stanovnika Fazlagića kule koje je današnji događaj okupio iz svih krajeva svijeta.

Najnovije

U Turskoj ga veličaju a Grci pozivaju UEFA-u da kazni Džeku: Neprimjereno za njegovu karijeru

U prvom meču četvrtfinala Konferecnijske lige Fenerbahče je izgubio 3:2 na gostovanju od Olympiacosa, a jedna od najzapaženijih tema...