Gadžo, Laličić i Hebib oslobođeni optužbi za ratni zločin nad Srbima u Hrasnici

Preporučujemo

Senad Gadžo, Zaim Laličić i Suljo Hebib oslobođeni su optužbi za ratni zločin protiv civilnog stanovništva na području Hrasnice kod Sarajeva prvostepenom presudom Suda BiH.

Gadži, Laličiću i Hebibu suđenje je počelo u martu 2022. godine, a njima su se kao bivšim pripadnicima Prvog korpusa Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) na teret stavljali nezakonita zatvaranja, ubistva, mučenja i zlostavljanja u Hrasnici kod Sarajeva od 1992. do 1994. godine.

Ovi zločini, prema optužnici, počinjeni su u prostorijama zatvora u Hrasnici kod Sarajeva, Osnovnoj školi “Aleksa Šantić”, kao i u garažama između nebodera.

Kako je navedeno iz Suda BiH oni su se teretili se da su u podrumskim prostorijama jedne nedovršene stambene zgrade, na teritoriji naselja Hrasnica, gdje su bili zatočeni civili srpske nacionalnosti, učestvovali u ubistvima, namjernom nanošenju velikih patnji i povreda tjelesnog integriteta i zdravlja.

Podsjećamo, odbrane trojice nekadašnjih pripadnika Armije BiH iznijele su završne riječi u kojima su zatražile oslobađajuću presudu, istaknuvši da se neke tačke optužnice zasnivaju samo na iskazu svjedoka koje branioci nisu mogli ispitati.

Kako su odbrane navele za neke tačke optužnice nije izveden nijedan dokaz i da je bilo logično da je Tužilaštvo od njih odustalo.

Najnovije

Skupština KS usvojila: Park na Alipašinom Polju dobio naziv po ubijenim policajcima Adisu i Davoru

Park na Alipašinom Polju u Sarajevo nosit će naziv po policajcima Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Adisu Šehoviću i...