Galerija ALU u Sarajevu: Izložba Dragana Sjekloće i Ljubomira Borozana

Preporučujemo

Dragan Sjekloća i Ljubomir Borozan, Crnogorci sa adresom u Sarajevu, u subotu će otvoriti svoju prvu zajedničku izložbu fotografija i umjetničkih slika.

Sjekloća će sarajevskoj javnosti, u Galeriji Akademije likovnih umjetnosti, predstaviti 20 fotografija nastalih u proteklih nekoliko godina, dok je Borozan svoj pogled ka Crnoj Gori pretvorio u 15 slika, rađenim tehnikom ulje na platnu.

Sjekloća i Borozan su u rodbinskim vezama, ujak i nećak, a nakon skoro dvije i po decenije život ih je spojio u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

“Sarajevo je naša tačka spajanja. Čudesna je ta konekcija umjetnosti, gena, ali i Sarajeva. Ljubomir-Ljubo Borozan, istaknuti akademski slikar, je svoju umjetnost gradio veći dio svog života baš u Sarajevu. Tom istom gradu koji je vrata svoje predivne, blagorodne naravi otvorio i meni gotovo 25 godina kasnije. Nije to tematska izložba i neće nam se teme poklapati. Ljubo izlaže 15 slika, ulje na platnu, koje su tematski vezane za Crnu Goru, ili još preciznije za Boku. Moja tema je život. 20 je različitih priča. Svaka odslikava sekvence otrgnute od zaborava. Prije svega mog“, govori Sjekloća, koji u Sarajevu radi kao urednik na televiziji Al Jazeera Balkans.

Dragan Sjekloća

Izložba se realizira na inicijativu Savjeta crnogorske nacionalne manjine u Bosni i Hercegovini, u okviru manifestacije “MINORITY” Dani nacionalnih manjina 2018. Ovu kulturno-umjetničku manifestaciju od 2014. godine uspješno organizuje Vijeće nacionalnih manjina Kantona Sarajevo.

“Izložba u galeriji Akademije likovnih umjetnosti je samo jedna u nizu potvrda da je Sarajevo postalo moj dom. Grad je velikodušno ponudio prijateljstvo, a ja ga svim srcem prihvatio. Došao sam sam, bez kontakata i poznanstava, ali i bez predrasuda. Prepoznali smo se, i upoznali“, ističe Sjekloća.

Izložba će biti otvorena u subotu, u 19 sati.

Najnovije

FBI uhapsio pripadnicu jedinice Zulfikar, optužena da je tokom rata u BiH mučila Srbe

Državljanka SAD-a iz Bosne i Hercegovine uhapšena je jučer u Morgantownu u Zapadnoj Virginiji pod optužbom da je lagala...