Gasi se poznata fabrika čipsa u Laktašima, bez posla ostaje 380 radnika

preporučujemo

Gašenje fabrike čipsa zvanično je potvrđeno iz kompanije “Pepsico” gdje za Capital kažu kako se proizvodnja seli u općinu Bački Petrovac u Srbiji, te da je riječ o novoj poslovnoj strategiji.

– Fabrika “Marbo” biće rekonstruisana u centralni distributivni centar za cijelo tržište Bosne i Hercegovine, dok će fabrika u Magliću (općina Bački Petrovac, Srbija) postati regionalni proizvodni centar kompanije “PepsiCo” za područje zapadnog Balkana, u čijem sastavu “Marbo” posluje već 13 godina – kažu.

Dodaju kako će preduzeće “Marbo” nastaviti sa prodajom i distribucijom portfolia u BiH, te da će sektori logistike i prodaje, kao i dio drugih administrativnih funkcija ostacti u Laktašima.

Iako nisu spomenuli kakva je sudbina oko 380 zaposlenih radnika fabrike, jasno je da će mnogi od njih morati da potraže druga radna mjesta s obzirom na to da je za distribuciju potrebno mnogo manje radnika nego u proizvodnji.

Finansijski izvještaji pokazuju kako je “Marbo” u posljednje dvije godine upao u probleme i napravio minus od 6,5 miliona maraka, iako su, primjera radi, prošle godine imali prihode od nepunih 70 miliona maraka.

Najnovije

Civilna zaštita KS izdala preporuke zbog najavljenih kišnih padavina

Kantonalni operativni centar civilne zaštite Kantona Sarajevo izdao je preporuke pravnim i fizičkim licima za preduzimanje preventivnih mjera zaštite...