Gasovod TurkStream: Holandija povukla dozvolu za izvoz gasa

Preporučujemo

Operater gasovoda Turskstream (Turski tok) u ruskom vlasništvu saopštio je u jučer da je Holandija povukla izvoznu dozvolu, ali da će nastaviti transport gasa, dodajući da je zatražila obnavljanje dozvole, javlja Reuters.

Rusija i Turska su zvanično pokrenule Turkstream kapaciteta 31,5 milijardi kubnih metara godišnje u januaru 2020. godine. Ovaj gasovod, koji Moskvi omogućava da zaobiđe Ukrajinu kao tranzitni put ka Evropi, prenosi ruski prirodni gas u južnu Evropu preko Crnog mora i Turske.

South Stream Transport B.V., podružnica Gazproma koji kontroliše Kremlj, je holandski operater na morskom dijelu gasovoda. South Stream je saopštio da je Holandija povukla izvoznu dozvolu 18. septembra zbog sankcija Evropske unije.

“Uvođenje novih sankcija ne ograničava nastavak transporta gasa kompanije South Stream Transport B.V. S tim u vezi, opskrba gasom raznih industrija i miliona domaćinstava u Turskoj i evropskim zemljama neće biti pogođena kratkoročno i dugoročno”, navode iz South Stream-a, kako prenosi Reuters.

Najnovije

Stoltenberg: Putin želi iskoristiti zimu kao ratno oružje

Rusija će vjerojatno nastaviti napadati ukrajinsku elektroenergetsku mrežu, plinsku infrastrukturu i osnovne usluge za ljude, rekao je u ponedjeljak...