Gavrankapetanović-Smailbegović traži od Rimca da ispita ko je odgovaran što u KCUS-u nema lijekova za pacijente

Preporučujemo

 

Delegatkinja u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine i zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo, prof. dr. Fatima Gavrankapetanović – Smailbegović (SBiH), podnijela je inicijativu Federalnom ministarstvu zdravstva, na čijem čelu je dr. Nediljko Rimac, da pod hitno ispita lanac odgovornosti za nedostatak lijekova za onkološke pacijente.

- -

Gavrankapetanović – Smailbegović kaže kako “ministarstvo mora utvrditi čija je to odgovornost i promptno djelovati da se ovaj ogroman problem što prije prevaziđe”.

– Konstantno nedostaje lijekova za onkološke pacijente, što je zaista nedopustivo. Krivicu nadležni prebacuju jedni na druge i mi u tom haosu nemamo tačnu informaciju čija je odgovornost. Zato sam i podnijela inicijativu, jer mislim da se konačno mora znati ko je odgovoran kako bismo adekvatno djelovali. Pacijenti kada dođu u KCUS samo se obavijeste da nemaju terapiju i kaže im se gdje je mogu kupiti. Radi se o lijekovima koji su enormno skupi i ne znam ko od pacijenata to sebi može priuštiti. Ovdje se ne radi ni o kakvoj kozmetičkoj usluzi, njima terapija znači život. Bojim se da smo kao društvo dosta propali, jer ako ne liječimo najugroženije kategorije stanovništva, šta drugo da mislimo o sebi – istakla je Gavrankapetanović – Smailbegović.

Najnovije

Broj zaposlenih u BiH u martu bio 853.002 osobe, a prosječna neto plaća 1.353 KM

U martu 2024. godine broj zaposlenih osoba u BiH iznosio je 853.002, a od toga 387.022 žena, navode iz...