Gaza na pragu humanitarne i ekološke katastrofe

Preporučujemo

Potrošenost zaliha goriva koje se koristi za rad generatora u postrojenjima vode i kanalizacije, mogu uzrokovati “humanitarnu i ekološku katastrofu“ u Pojasu Gaze gdje traje kriza sa strujom, javlja Anadolu Agency (AA).

Šef odjela za vodu primorskih opština u Gazi Munzir Sublak je na konferenciji za novinare izjavio kako je nedostatak goriva za rad generatora u postrojenjima vode i kanalizacije prouzrokovao pogoršanje situacije u odnosu na prošlu godinu, te da kriza prelazi u granice katastrofe.

- -

Navodeći da pomenuta postrojenja ne funkcionišu “u sigurnim i preporučenim granicama“, Sublak je rekao da je i gorivo koje je u ovu svrhu dostavljeno od strane međunarodnih humanitarnih organizacija u fazi iscrpljenja.

“Sistem rada postrojenja vode i kanalizacije je u suštini vezan za električnu energiju i svaki nedostatak direktno utiče na usluge”, ističe Sublak, dodajući da će “u slučaju da se ne nadoknadi gorivo, doći do velikog pada u uslugama koje pruža odjel za vodu“.

Sublak je upozorio da zastoj rada motora u postrojenjima za prečišćavanje otpadnih voda može “opasno“ utjecati na život stanovništva u Gazi, te dodao da može doći do poplava u naseljenim područjima.

Prenoseći da je u nekim naseljenim područjima došlo do izljeva kanalizacije, Sublak je naveo da nastavak krize može da uzrokuje slično stanje na mnogim područjima.

- -

– “U nekim djelovima može doći do prekida vodosnabdjevanja“ –

Sublak je istakao da nedostatak goriva za rad generatora utiče i na proces isporuke pitke vode palestinskom stanovništvu, te da u nekim dijelovima može doći do prekida vodosnabdijevanja koja mogu trajati duže od sedam dana.

Navodeći da se duže od godinu dana mjesečno izdvaja po 160 litara goriva za rad generatora u postrojenjima vode i kanalizacije, Sublak je izjavio kako je potrebno 400 litara goriva kako bi postrojenja pružala prihvatljive usluge.

– 73 posto obale u Pojasu Gaze zagađeno –

Ističući da je kriza pogodila i obalu Pojasa Gaze, Sublak je naveo da je 73 posto obale zagađeno otpadnim vodama.

Navodeći da se ranije dnevno izlivalo po 90 hiljada litara neprečišćene ili djelimično prečišćene otpadne vode u more, a da ta voda trenutno iznosi 110 hiljada litara dnevno, Sublak je istakao da kriza zahtjeva hitno i trajno rješenje.

Sublak je pozvao Ujedinjene nacije i ostale međunarodne organizacije da “dostave dodatne količine goriva kako bi ublažili krizu sa strujom i da ulože trud u rješavanju iste krize“.

U Pojasu Gaze, koji je pod izraelskom blokadom i gdje živi približno dva miliona Palestinaca, kriza sa električnom energijom traje već 11 godina. Isključenja struje u tom području traju po 18 ili 20 sati dnevno.

Najnovije

U Bosni se danas očekuju lokalni pljuskovi, u Hercegovini sunčano

U Bosni se danas očekuje umjereno, ponegdje pretežno oblačno vrijeme. U Hercegovini sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. U Bosni...