Gaza najavila nove valove protesta, pročitajte reakcije svjetskih predstavnika

Preporučujemo

Protesti u Gazi traju već sedam sedmica, a jučerašnji dan je bio najsmrtonosniji – kada su izraelski snajperisti ubili 58 ljudi. Protesti su bili rezultat otvaranja američke ambasade u Jerusalemu, a ovaj kontroverzni potez Palestinci su osudili i usprotivili se jer je ovaj potez ustvari američka podrška Izraelu.

Danas se obilježava i tzv. Nakba, odnosno masovno raseljavanje Palestinaca zbog rata koji je to prouzrokovao.

- -

Vlasti Palestine su saopštile i kako je 2700 ljudi povrijeđeno tokom jučerašnjeg dana, koji je okarektisan kao masakr i najsmrtonosniji dan u Gazi od 2014. godine, piše BBC.

Premijer Izraela Benjamin Netanyahu rekao je kako je vojska “samo reagovala u samoodbrani protiv islamskih vladara iz Gaze, koji su željeli uništiti Izrael”.

A kako su predstavnici svjetskih država reagovali?

Glasnogovornik Bijele kuće Raj Shah rekao je kako je odgovornost za ove tragične smrti samo na Hamasima koji su namjerno i cinično tražili ovakav odgovor vojske.

- -

Predstavnici Kuvajta su rekli kako od UN-a traže nezavisnu istragu, ali su SAD blokirale ovu mogućnost.

Predstavnici Velike Britanije smatraju da je zabrinjavajući nivo vatre koja se isplalila ovih dana, ali da protesti svakako moraju proći mirno.

Njemačka je rekla kako Izrael ima pravo da se brani.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron osudio je nasilje izraelske vojske.

Turska smatra kako SAD dijele odgovornost sa Izraelom za ovaj masakr.

Kako svjetski mediji prenose, jedna od najsnažnijih izjava došla je od predstavnika UN-a Zeida Ra’ad al-Husseina koji je rekao da osuđuje šokantno ubistvo i hiljade povrijeđenih smrtno stradalih od strane izraelske vatre.

Najavljeni su i novi valovi protesta nakon jučerašnjih napada.

(I.S.)

Najnovije

Dodik podnio apelaciju Ustavnom sudu BiH koji ne priznaje, ali je povukao nakon prozivki

Predsjednik Republike Srpske i najjače političke partije u tom entitetu Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik uputio je Ustavnom sudu...