Gdje će se održati historijski sastanak Trumpa i Kima: Jedna europska zemlja u užem izboru

Preporučujemo

Avionom ili vozom?U Europi ili jugoistočnoj Aziji, možda u Mongoliji? Govori se da je pet lokacija u užem izboru za historijski sastanak Donalda Trumpa i Kim Jong-una, ali konačnu će odluku biti teško donijeti.

Pet je lokacija ušlo u uži izbor mogućeg mjesta sastanka američkog predsjednika Trumpa i sjevernokorejskog lidera Kima.

- -

“Nijedno nije u Sjedinjenim Državama”, priznao je američki predsjednik.

Peking također gotovo sigurno nije među njima.

Analitičari sugeriraju da je to možda mongolski glavni grad Ulan Bator ili neka od azijskih metropola poput Singapura ili Bangkoka. Možda niti Europa nije bez izgleda?

Odlučujući dio u izboru lokacije mogla bi biti odluka Kim Jong-una hoće li putovati svojim oklopljenim vozom, kojim je došao u Peking u martu, ili će letiti avionom. Ne zna se boji li se mladi sjevernokorejski lider letenja kao što se bojao njegov otac ili putuje vozom isključivo iz sigurnosnih razloga.

- -

Sjeverna Koreja, izolirana i pogođena sankcijama, ima relativno skromnu zračnu flotu.

Ruski Tupoljev Tu-204 može doći do Singapura, čak i do Europe uz jedno zaustavljanje za dolijevanje goriva. Europska unija je 2006. godine zbog sigurnosti zabranila slijetanje sjevernokorejskog nacionalnog prijevoznika Air Koryoa, ali je zabrana “najgoroj zračnoj kompaniji na svijetu”, kako je često zovu, ukinuta 2010. za Tupoljeve.

Švicarska bi mogla biti mjesto sastanka jer Ženeva ima dug historiju povijest organiziranja mirovnih i teških političkih sastanaka, a tamo se Kim i školovao, piše index.hr.

Spominju se i Helsinki, Stockholm i Oslo.

Najnovije

Kremlj se oglasio: “Spremni smo za pregovore s Ukrajinom”

Prekinuti mirovni dogovori između Ukrajine i Rusije iz 2022. mogli bi biti temelj za nove pregovore. "No nema znakova da...