Gdje nestade principijelnost kojom se hvale: Iako nije provedena presuda Sejdić-Finci, Naša stranka u utrci za Predsjedništvo BiH

Preporučujemo

Imena potencijalnih kandidata za članove Predsjedništva Bosne i Hercegovine, za koje će građani imati priliku da glasaju na opštim izborima u oktobru 2018. godine, čini se kao nikada do sada plijene pažnju javnosti, piše istinomjer.ba.

Veliki publicitet dobila je i izjava predsjednika Naše stranke, Predraga Kojovića u skladu sa kojom će, ovaj put, i Naša stranka imati kandidata za člana Predsjedništva BiH:

- -

Imat ćemo kandidata za člana Predsjedništva BiH. To je jedan izuzetan Bosanac i Hercegovac, koji posao u Predsjedništvu neće gledati kao boks. To je čovjek koji će BiH odvesti u centar evropskih institucija i Parizu, i Londonu, i Bijeloj kući.

Predrag Kojović, 07.04.2018.

Da je politička partija na čijem je čelu Kojović promijenila mišljenje kada je kandidovanje za navedenu poziciju u izvršnoj vlasti u pitanju, svjedoči odbijanje Naše stranke da na Opštim izborima 2014. godine istaknu svog kandidata za poziciju člana Predsjedništva BiH. Tada je osnovni razlog za neučestvovanje u predizbornoj trci za mjesto u Predsjedništvu BiH bio neprovođenje presude Sejdić i Finci protiv Bosne i Hercegovine.

Tu je odluku, pred kraj predizborne kampanje oktobra 2014. godine, na konstataciju novinara da “NS nema svoga kandidata za Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, jer nije provedena odluka Suda u Strasbourgu u slučaju Sejdić-Finci” predsjednik Naše stranke obrazložio na sljedeći način:

- -

Sadašnji diskriminatorski sistem biranja članova ovog organa smatramo neuralgičnom političkom tačkom koja se najjednostavnije rješava njegovim ukidanjem. Drugim riječima, zalažemo se za prenošenje ovlasti Predsjedništva na Vijeće ministara, i za jednog predsjednika BiH sa simboličkim ovlastima, koji bi se birao u Parlamentarnoj skupštini, po formuli Bošnjak, Hrvat, Srbin i Ostali.

Predrag Kojović, 08.10.2014.

Nešto ranije, na dan predavanja kandidatura za Opšte izbore 2014. godine, i potpredsjednica Naše stranke Sabina Ćudić potvrdila je razloge zbog kojih Naša stranka ne želi učestvovati u izboru članova Predsjeništva BiH:

Naša stranka odbija učestvovati u procesu kandidovanja članova Predsjedništva koji je kako u desno tako i lijevo orjentisanim strankama potpuno obezvrijeđen, te obilježen vulgarnim genetskim, etničkim inžinjeringom za koji smatramo da ne pripada ovom vijeku, niti je u skladu sa presudom Evropskog suda za ljudska prava. Građani i građanke BiH su još jednom izigrani. Proces odabira bošnjačkih, srpskih i hrvatskih kandidata ovaj put je možda više nego ikada dokazao pogubnost Dejtonskog sistema i nametnutog etničkog principa sa kojim vladajuće stranke manipulišu. Naša stranka će se uhvatiti u koštac sa temeljnim pitanjima i neophodnim reformama na svim nivoima kako bi ovakve vrste omalovažavanja građana svih etničkih pripadnosti u BiH bile dio prošlosti.

Sabina Ćudić, 14.07.2014.

Ćudić je stavove Naše stranke po ovom pitanju pojasnila i našto kasnije, kritikujući model na kojem se “temelji institucija Predsjedništva BiH, kako je to već ustanovljeno u ne jednoj već sada dvije presude Evropskog suda za ljudska prava, a koje BiH ne sprovodi jer to nije u interesu političkih elita”, dodajući:

U tu zamku su vođene nezasitom željom za vlašću upale sve vladajuće stranke, kako samoprozvana ljevica, tako i desnica, te radi vlasti još jednom izdaju principe za koje se samo deklarativno zalažu. Naša stranka odbija na takav način pristupati politici, niti želimo doprinositi očuvanju sistema koji je kod većine građana, nakon što su se ovih dana upoznali sa malverzacijama oko izbora kandidata, izazvao gađenje.

Sabina Ćudić, 18.07.2014.

Stavovi Naše stranke po pitanju isticanja ili neisticanja kandidature za poziciju člana Predsjedništva BiH na opštim izborima 2014. i 2018 godine sasvim su legitimni politički stavovi.

Međutim, obzirom da presuda Sejdić i Finci protiv Bosne i Hercegovine još uvijek nije provedena, a da će u skladu sa izjavom Predraga Kojovića i pored toga, ovaj put, njegova politička partija imati kandidata za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, stav predsjednika Naše stranke po ovom pitanju Istinomjer ocjenjuje nedosljednim.

 

 

Najnovije

Stoltenberg: NATO će preuzeti veću ulogu u koordinaciji vojne pomoći Kijevu

NATO će preuzeti veću ulogu u koordinaciji opskrbe Ukrajine oružjem, saopćio je danas Savez, preuzimajući dužnost od SAD-a u...