Generalna proba Čovićeve hrvatske samouprave

Preporučujemo

Piše: Edina LATIF

Znate onaj vic kada Suljo i Mujo pokušavaju ilegalno da pređu granicu. Pripremali se mjesecima, i nakon toga krenuli. Uspjeli su neopaženo preći, a onda Suljo reče Muji:

„Nazad!“.

Gleda ga Mujo sav u čudu:

„Pa čovječe, uspjeli smo. Šta nazad?“

Kaže Suljo: „Ovo je bila generalna proba. Drugi put ćemo ono zaoprave!.

Na Ivan-Sedlu nema granice (barem ne označene i oku vidljive), a nije ni vic. Nego surova realnost. S ove strane Ivana naoružani specijalci sarajevski, s one strane Ivana naoružani specijalci hercegovački.

Zaustavljanje pet autobusa u Konjicu, u kojima su bili migranti na putu od Sarajeva prema Salakovcu, i njihovo vraćanje u pratnji pod dugim cijevima specijalaca MUP-a HNK na „teritoriju Kantona Sarajevo“ (čitaj države Bosne i Hercegovine), te višesatna drama koja je okončana tek nakon što je zaprijećeno hapšenjima, bili su generalna proba državnog udara odnosno Čovićeve hrvatske samouprave.

Laž je da Vlada HNK nije bila obaviještena o premještanju migranata u izbjeglički centar u Salakovcu, koji je u nadležnosti DRŽAVNOG Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice, dakle DRŽAVE BiH. Obavješten je itekako bio i premijer Nevenko Herceg i nelegalni policijski komesar Ilija Lasić, i ministar MUP-a Slađan Bevanda.

Obavješteni su bili što nezvanično što zvanično. Ali, ipak su se usudili udariti na državu!

Vjekoslav Bevanda, Marina Pendeš i Josip Grubeša, sve listom ministri HDZ-a u Vijeću ministara, na sjednici su glasali za Akcioni plan za zbrinjavanje izbjeglica i migranata, u kojem je između ostalog navedeno da će se iz parka kod Vijećnice u Sarajevu izmjestiti u izbjeglički kamp Salakovac.

Šta nam to govori? Da su imali instrukciju da podrže premještanje u Salakovac, a da je onda zajednički im šef  Dragan Čović izdao daljnje instrukcije za realizaciju plana B, spustio ih na niži nivo- direktno svom odanom premijeru Hercegu.

Iako je direktor Službe za poslove sa strancima Slobodan Ujić, dva dana prije obavijestio komesara Lasića da migranti stižu, te da obezbijedi policijsku asistenciju, smišljeno se šutilo sve do jutros.

Pustili su da autobusi dođu do Konjica, a onda naoružani do zuba specijalci MUP-a HNK zabranili su daljnji put, te vratili konvoj koji je pratila Specijalna jedinica MUP-a Kantona Sarajevo i inspektori Službe za poslove sa strancima, na Ivan –Sedlo, na teritoriju Kantona Sarajevo.

Čović je tražio dugo vremena razlog da izvede generalnu probu svoje hrvatske samouprave. Akcija premještanja migranata mu je odlično poslužila da pokaže dokle sežu granice UZP-ovskog projekta, u kojima želi da suvereno vlada, a protjera zauvijek (ne Federaciju) državu.

Kada je prije 17 godina Ante Jelavić krenuo sa svojom samoupravom, tada su hrvatski oficiri i vojnici napuštali Vojsku F BiH i zauzimali vojarne. Čovićeva samouprava, pardon generalna proba, provodi se sa policijom.

Ko god vjeruje da se radi o predizbornim trikovima, skupljanju jefitinih poena za oktobar, nesporazumu na relaciji državne insititucije i institucije u HNK-a, i dalje živi uljuljkan u svim dobro poznatoj rečenici s početka 1992. : „Ma neće rata biti u Bosni i Hercegovini“.

Ne bude li hapšenja i kazni za one koji su izveli generalnu probu državnog udara i hrvatske samouprave na Ivan- Sedlu, Čović će dobiti vjetar u leđa i u narednoj akciji specijalaca omeđiti trajno granice UZP-ovske HRHB.

Ne tako davno, bh. pravosuđe nije sankcionisalo ni neustavni referendum 25. septembra u Banja Luci, niti neustavno postrojavanje OS BiH 9. januara u istom gradu, što je Miloradu Dodiku samo bi znak da može nastaviti sa svojim secesionističkim planovima.

Zašto je Čović sada izrežirao policijsku akciju na Ivan – Sedlu, koja je mogla okončati pogubno?

Godinama niko već ne reagira na to što je u HNK u svoje ruke preuzeo i pravosuđe, i policiju, i izvršnu i zakonodavnu vlast. Nijemo se posmatralo i kada je svoj ured člana Predsjedništva BiH izmjestio u „hrvatski stolni grad“. I Mostar mu je „halaljen“, predat “bez ispaljenog metka”. Sa oduševljenjem je dočekano otvaranje konzulata Hrvatske u Vitezu, pa će uskoro to isto uraditi i u Livnu. Korak po korak, ide od plana B na plan C…

Nemile scene na Ivan – Sedlu samo su logičan slijed stvari na višegodišnju šutnju svih bošnjačkih političara, a posebno „pravaka SDA“ iz HNK koji su se dobro uhljebili u Sarajevu i nije ih briga što secesionisti poput Čovića udaraju ekser po ekser u mrtvački sanduk državi Bosni i Hercegovini.

Bude li se i ovaj slučaj završio samo na „oštrim saopštenjima osude“, otvoren mu je put da UZP-ovsku HRHB definitivno oživi.

Najnovije

EK objavio kartu na kojoj se BiH “crveni”: “Ovo je oštro upozorenje”

Europska komisija na društvenim je mrežama objavila kartu kojom želi upozoriti na klimatske promjene, a na njoj se posebno...