Generalna skupština: Donesena odluka da se glasa o prijemu Kosova u Interpol

Preporučujemo

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović rekao je da je na Generalnoj skupštini Interpola, koja se održava u Dubaiju, i pored protivljenja većeg broja država članica donesena odluka da se pitanje prijema Kosova u ovu policijsku organizaciju nađe na dnevnom redu i da se o tome glasa.

Stefanović je nakon početka zasjedanja poručio da će Srbija nastaviti da se bori do samog glasanja u utorak, 20. novembra, kako bi pokazala da prijem Kosova u Interpol predstavlja politizaciju ove policijske organizacije što je štetno, ne samo za međunarodno pravo, već i za sve buduće policijske operacije.

- -

On je istakao da je sam početak sjednice Generalne skupštine obilježilo neprincipijelno ponašanje Generalnog sekretarijata Interpola.

“I pored protivljenja većeg broja država članica i naravno Srbije da se pitanje prijema Kosova uopšte nađe na dnevnom redu, donesena je odluka da ova tačka ostane i da se o njoj glasa. Nažalost, iako smo više puta upozoravali da je time ugroženo međunarodno pravo, ovakva odluka pokazuje da Korelova rezolucija koju je usvojila Generalna skupština prethodne godine u Pekingu ostaje samo mrtvo slovo na papiru”, rekao je Stefanović, koji predvodi delegaciju Srbije u Dubaiju, objavile su Nezavisne.

Najnovije

Efendić oštro poručio: Okerić koji u životu nikada ništa nije napravio, ničim izazvan, pokušava obezvrijediti moj rad u općini Novi Grad

Predsjednik Stranke za Bosnu i Hercegovinu i načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić oglasio se na društvenim mrežama...