GENERALNI ŠTRAJK: Doktori u HNK-a od 19. marta primaju samo hitne slučajeve

Preporučujemo

Nakon što se njihovi zahtjevi nisu našli na dnevnom redu sjednice Vlade HNK-a, koja je održana u utorak u Mostaru, Sindikat doktora medicine i stomatologije HNK-a donio je odluku da liječnici i stomatolozi s područja ovog kantona 19. marta stupe u generalni štrajk, potvrđeno je za Radiosarajevo.ba.

“Zakonska procedura za generalnim štrajkom pokrenut će se još danas, a ovu odluku smo donijeli još jučer na sjednici Skupštine Sindikata”, rekla je za Radiosarajevo.bapredsjednica Sindikata Kristina Bevanda.

Kristina Bevanda nam je kazala kako je generalni štrajk u HNK-a jedini korak na koji su se ljekari mogli odlučiti nakon neuspješnih pregovora s predstavnicima vlasti o reguliranju njihovih zakonom zagarantiranih prava.

Za vrijeme generalnog štrajka, kako ističe obrađivat će se hitna stanja, ona koja mogu uzrokovati trajni invaliditet pacijenta i ona koja mogu ugroziti pacijentov život, kao i onkološki pacijenti i trudnice i djeca.

Predsjednica Sindikata Kristina Bevanda navela je kako ni sama ne zna do kada će trajati generalni štrajk, jer kako ističe to ovisi prvenstveno od Vlade HNK-a.

Najnovije

Teška nesreća u Velikoj Kladuši, muškarac stradao u svom dvorištu

U teškoj saobraćajnoj nesreći u kladuškom naselju Vejinac, Gornji Purići, jedna osoba smrtno je stradala. Kako javlja Radio Velika kladuša,...