Genocid nad Bošnjacima: Premijera novog filma Avde Huseinovića “Glogova-neispričana priča”

Preporučujemo

Premijera dokumentarnog filma pod nazivom “Glogova-neispričana priča“ upriličena je sinoć u prepunoj sali Doma kulture u Bratuncu.

Dokumentarni film “Glogova-neispričana priča“ novo je autorsko djelo Avde Huseinovića. Film govori o početku agresije na Bosnu i Hercegovinu, egzekuciji bošnjačkog civilnog stanovništva, herojskom otporu agresiji i genocidu nad Bošnjacima ovog područja.

Također, govori o Ejubu Goliću ratnom heroju ovog mjesta, koji je prema riječima mnogih preživjelih jedan od najzaslužnijih za proboj srebreničke kolone na slobodnu teritoriju jula 1995 godine. Teško ranjen na Tisovoj kosi, bitku sa životom izgubio je na kapiji slobodne teritorije dva sata nakon ranjavanja. Posljednje njegove rečenice najbližim svojim saoborcima koje će mnogi pamtiti, glasile su: “Mi smo uspjeli. Do slobodne teritorije ostalo je još vrlo malo. Vi morate doći do odredišta, kad budete svi na sigurnom, tek tada recite vojsci da sam poginuo.”

U mjestu Glogova, koje je udaljeno svega 6 kilometara od Bratunca, 9.maja 1992 godine izvršena je prva velika egzekucija Bošnjaka, što je pred Tribunalom u Hagu priznao i osuđeni ratni zločinac Miroslav Deronjić. Tog dana su srpski vojnici strijeljali 68 bošnjačkih civila ovog sela, među kojima je bilo i maloljetne djece.

(E.I.)

Najnovije

Sjednica VSTV-a: Glavni tužilac Kajganić loše rezultate pripisao policiji

Prezentirajući izvještaje o radu, kao i rješavanju predmeta korupcije i organiziranog kriminala članovima Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, glavni...