Glas BiH u svijetu: Izložba Briana Enoa, velikog prijatelja BiH u Sarajevu

Preporučujemo

Multimedijalna instalacija “77 Million Paintings”, britanskog umjetnika, muzičara, producenta i velikog prijatelja Bosne i Hercegovine – Briana Enoa bit će otvorena 13. juna u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine.

Riječ je o jedno od najvećih događaja koji će realizovati Historijski muzej. Multimedijalna instalacija, kako se navodi i u nazivu, bit će otvorena 77 dana, odnosno do 29. augusta. Brian Eno je u BiH poznat još od ’90-ih godina.

Producent je jedne od najslavnijih pjesama o ratnom Sarajevu – Miss Sarajevo, a sudjelovao je i u formiranju Pavarotti centra u Mostaru.

Svjetski poznati umjetnik u Sarajevu se, prvi put u regiji, predstavlja “vizuelnom muzikom” koja je bazirana na njegovim stalnim istraživanjima svjetla kao umjetničkog medija.

Elma Hašimbegović, direktorica Historijskog muzeja, izjavila je u razgovoru za Anadoliju da će taj muzej imati čast da 13. juna ugosti jednu od najvećih svjetskih zvijezda, umjetnika i muzičara današnjice Briana Enoa.

“Dolazi lično u Sarajevo. Imamo čast da ugostimo njega, 13. naveče otvaramo izložbu, a 14. Brian Eno za goste, studente, sve one koji su se prijavili će održati predavanje u okviru svoje posjete Sarajevu”, kazala je Hašimbegović.

Izrazila je radost da je došlo do realizacije ove izložbe jer Historijski muzej do sada nije bio u mogućnosti da se bavi i da ugosti ovako vrhunske događaje ili izložbe.

Najnovije

Zelenski pozvao NATO da preventivno napadne Rusiju

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski smatra da bi NATO trebao onemogućiti Rusiji upotrebu nuklearnog oružja tako što će izvesti "preventivni...