Gledaoci u Hrvatskoj zgroženi emitovanjem crtaća koji govori o promjeni spola

Preporučujemo

Animirani serijal “Drske djevojke” emitovan je više puta prethodnih dana na trećem programu HRT-a, a što je izazvalo reakcije gledalaca s obzirom na to da smatraju da crtać propagira promjenu spola.

Riječ je o francuskoj animiranoj seriji o ženama pionirkama u nečemu, a sporna epizoda govori o bivšem američkom vojniku koji je 1950-ih godina promijenio spol i postao aktivistica Christine Jorgensen, kao prva osoba u SAD-u poznata po tome.

U spornoj epizodi muška osoba razgovara sa psihologom kako bi bolje razumio sebe i shvatio šta mu se dešava, a problem koji ima je taj što se osjeća kao žena, ali je u muškom tijelu.

Epizoda je emitovana u subotu nešto prije 14 sati, a kako mediji navode ponovljena je nekoliko puta tokom dana, u terminima nakon dječijeg programa. Serijal je inače namijenjen opštoj populaciji starijoj od osam godina.

Međutim, dio javnosti je bio zgrožen emitovanjem smatrajući da je riječ o, kako navode, ispiranju dječijih mozgova. Ono što im je posebno zasmetalo je to što se u serijalu objašnjava da postoji rješenje za one koji se ne osjećaju dobro u svom tijelu, a da je to promjena spola.

Prema scenariju, muškarac razgovara sa ljekarom koji zaključuje da je njegov problem to što ima spolne osobine muškarca, ali je žena te mu predlaže promjenu spola: “To je to. Medicina ti može pomoći feminizirati tijelo. No neće biti lako”.

Muška osoba na to odgovara: “Ovako ne mogu dalje, učinimo to. Svijet me vidi kakava jesam. Vrijeme je za promjenu spola”.

Mnogi su prokomentarisali da je predstavljanje polne tranzicije kao nešto što se može lako riješiti uz par injekcija – nedopustivo. Neki ističu da je uz to bilo potrebno plasirati i informaciju o mogućim nuspojavama i drugim posljedicama, odnosno rizicima hormonalne terapije te se navodi da je serijal pretežak za djecu. Među onima koji su se pobunili protiv epizode, bili su i saborski zastupnici i drugi političari.

Uredništvo HRT-a je odgovorilo na optužbe objašnjenjem da je riječ o visokokvalitetnom sadržaju koji promoviše temeljne vrijednosti kao što su sloboda, ravnopravnost, suživot, vjerska i rasna tolerancija, borba za ljudska prava itd.

“Svaka epizoda obrađuje neku stvarnu ženu koja je u svom polju djelovanja na neki način imala pionirsku ulogu, a zbog čega danas žene imaju jednaka prava (od obrazovanja do prava glasa ili jednake plaće). Serijal ne samo da ne vrijeđa osjećaje gledatelja, već naprotiv, na sofisticiran i zabavan način prikazuje crtice iz povijesti koje su dovele do ovog našeg trenutka u kojem napokon svi, barem u demokratskim društvima, uživamo jednake slobode”, rekli su iz HRT-a za Slobodnu Dalmaciju.

Najnovije

SIPA objavila detalje akcije ‘Plug’: Oduzeto oko 1.000 kilograma duhana za nargilu, uhapšeno 12 osoba

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u utorak su, u sklopu operativne akcije "Plug", na području...