Godišnjica bitke na Gazimestanu uz pokliče “sve je Rusija, Kosovo je Srbija”

Preporučujemo

Opelom kosovskim junacima na Gazimestanu obilježena je 633. godišnjica Kosovske bitke. Opelo je služio Patrijarh sa mitropolitima Joanikijem i Hrizostomom, te vladikom Teodosijem, koji je još od 12 sati do početka opela u 13 sati, na ulazu u historijski kompleks dočekivao svakog posjetioca sa blagoslovom.

Kosovska policija za to vrijeme, rigoroznim kontrolama i provjerama, udaljavala je posjetioce koji su na sebi imali nacionalna obilježja, uključujući i riječi „Srbija, Kosovo i Metohija“, te poruku „Nema predaje“. Prije opela nacionalna obilježja Srba skoro da nisu bila vidljiva.

Međutim, nakon opela atmosfera je bila potpuno drugačija. Isturene su srpske zastave, uz starocrkvene, a bila je vidljiva i ruska zastava. Veliki broj posjetilaca u horu je pjevao tradicionalne srpske pesme. Okupljeni su uzvikivali „Kosovo je srce Srbije“, „Crna Gora i Srbija to je jedna familija“, a u jednom trenutku na kratko se grupica tik uz binu koja je na kratko uzvikivala „Sve je Rusija, Kosovo je Srbija“.

Nikola Nedeljković iz Beograda (20) uhapšen je na Gazimestanu. Policajci su mu nagom do pojasa, stavila lisice na ruke i odvela ga džipom u pravcu Prištine.

Nikola Nedeljković je bio u grupi vjernika koja je iz Beograda došla na Vidovdan, na liturgiju u manastiru Gračanica i na parastos srpskim junacima stradalim u Kosovskoj bici 1389. godine, prenosi RTS.

Nema navoda i objašnjenja policije šta je motiv i povod za hapšenje, ali policajci na Gazimestanu su rekli RTS-u da Nedeljković nije imao lična dokumenta kod sebe.

Pošto su ga odveli policijskim automobilom, Nedeljkovićevi drugovi iz grupe su policiji pokazali njegovu ličnu kartu radi utvrđivanja identiteta.

O daljem postupku prema Nedeljkoviću odlučit će tužilac, rekli su u policiji za RTS.

Najnovije

Uskoro počinju radovi na rehabilitaciji najoštećenijeg dijela ulice Džemala Bijedića

Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić potpisao je Odluku o izboru izvođača radova na rehabilitaciji dijela ulice Džemala...