Godišnjica pokolja nad Bošnjacima Žulja kod Nevesinja

preporučujemo

Nakon Srebrenice i Prijedora općina Nevesinje treća je po postotku ubijenih stanovnika Bošnjaka u protekloj agresiji na Bosnu i Hercegovinu.

Jedno od sela nevesinjske općine koje pretrpjelo ogromne gubitke je selo Žulja u kojem je obilježana 29. godišnjica progona i stradanja bošnjačkog stanovništva Žulja, Rabine, Bakračuše i Prijekog Grma.

Srpske vojne jedinice u junu 1992. napale su nezaštićeno stanovništvo Žulja u kojem je, osim ubijanja, došlo i do masovnog mučenja zarobljenih i odvođenja žena, djece i staraca. Najstarija žrtva je imala 83, a najmlađa nepunih osam godina. 29 godina poslije porodice i dalje tragaju za tijelima svojih najmilijih.

Inače iz Žulja su odvedena i likvidirana 33 mještana od ukupno 305 ubijenih Bošnjaka općine Nevesinje, čija tijela su prema pouzdanim informacijama bila bačena u jamu Lipovača, odakle su tokom rata dislocirana na novu nepoznatu lokaciju.

“Od njih 33 do danas su pronađena smo tri tijela. Naša najveća rana i nakon 20 godina i dalje krvari, stoji otvorena na našoj duši što još uvijek nismo pronašli njihove posmrtne ostatke. Nažalost i nakon 20 godina čekanja, nadanja i neizvjesnosti još traje šutnja i prikrivanje zločina”, ističe Ibrahim ef. Ćatić.

Najnovije

Temperature u BiH rekordno visoke, a nadležni ne brinu o radnicima na otvorenom

Temperature zraka ponovo rastu. Novi toplotni val zahvatio je BiH. Jučer u Sarajevu nadmašen temperaturni apsolutni maksimum za juli...