Godišnjica smrti Lane Bijedić: Ubistvo ili samoubistvo, istraga još traje

Preporučujemo

Misteriozna smrt devetnaestogodišnje Lane Bijedić iz Mostara, koja je prije godinu potresla čitav region, još uvijek nije razjašnjena.

Izvor iz policije Zapadnohercegovačkog kantona tvrdi da je nakon što su bh. stručnjaci došli do zida u istrazi slučaj preuzeo John Clark, forenzički vještak za patologiju Univerziteta u Glasgowu, kojeg je Haški sud angažirao za vještačenja ekshumacija masovnih grobnica u okolini Srebrenice i da je rezultate vještačenja već dostavio Tužilaštvu ZHK.

“Rezultati vještačenja su na engleskom jeziku i radi se na prijevodu”, tvrdi izvor te dodaje kako mu nije jasno da tako važnu informaciju u javnost ne iznese Tužilaštvo ZHK.

Prema njegovim riječima, razlog može biti jedino u činjenici da je istraga od početka vođena u krivom smjeru i da su rezultati svjetskog stručnjaka suprotni njihovim očekivanjima.

“Dio rezultata vještačenja je već preveden i zna se rezultat, ali nadam se kad urade konačan prijevod da će se objaviti i da će se već jednom ovaj slučaj okončati”, kaže izvor iz policije.

Podsjeća da je na osnovu nalaza koje je vidio, Clark odmah kazao da se radi o samoubistvu, a ne o svirepom ubistvu kojim se Tužilaštvo ZHK vodilo tokom istrage na osnovu obdukcijskog nalaza koji su imali nakon tragičnog događaja.

Da je stiglo mišljenje svjetskog stručnjaka koji smatra da se radi o samoubistvu za Klix.ba je potvrdio i tužilac Zapadnohercegovačkog kantona Josip Aničić.

“Zapravo se radi o njegovom komentaru koji je sačinjen na osnovu fotografija i ostalih dokaza o nastanku tjelesnih povreda i taj komentar se ne može koristiti zakonski, jer nije po protokolu bez službenog pečata i potpisa”, pojasnio nam je Aničić.

On ističe kako se radi o jednom od najtežih slučajeva i da istragu dodatno otežava činjenica da imaju dva suprotna mišljenja stručnjaka.

Podsjeća da su obdukcijski nalazi nakon tragične smrti mlade Mostarke ukazivali na to da se radi o ubistvu, čime se i Tužilaštvo vodilo tokom istrage. Ali obdukcijski nalaz se doveo u sumnju na osnovu brojnih dokaznih materijala i izjava svjedoka.

“Mi se nalazimo u situaciji da imamo suprotna mišljenja dva stručnjaka. Obducenta koji je radio obdukciju tijela i svjetskog stručnjaka koji je dao svoj komentar na osnovu fotozapisa i povreda na tijelu. Moramo uzeti sve u obzir. Nije nam cilj samo zaključiti slučaj, nego ga detaljno istražiti i utvrditi istinu. Još radimo na provođenju istrage, ispitujemo svjedoke i dobivamo nove informacije koje se neprestano obrađuju”, pojašnjava Aničić za Klix.ba.

Tijelo Lane Bijedić je kobne nedjelje 6. oktobra prošle godine pronašao mještanin koji je krenuo u ribolov u Sudenčici ispod vijadukta autoceste A1 Studenci koji vodi prema Bijači.

U rekonstrukciji njenog kretanja, koja je urađena u prvoj sedmici od ubistva, utvrđeno je da se djevojka autobusom zaputila do Čapljine, odakle je sa stanice pješačila kilometrima sve do naselja Trebižat, gdje joj se gubi trag. Kasnije je utvrđeno da je Lana viđena i na vijaduktu Studenci koji vodi prema Bijači, a ispod kojeg je njeno tijelo nađeno.

Snimila ju je i nadzorna kamera, a dodatno je utvrđeno da je mjesto na kojem je njeno tijelo pronađeno snimljeno i na njenom mobilnom telefonu netom prije događaja.

Lana Bijedić iz Mostara je kobne nedjelje 6. oktobra 2019. godine trebala otputovati u Sarajevo gdje je upisala fakultet. Dvanaestog oktobra je njeno tijelo kremirano u Beogradu.

Najnovije

Američki ambasador savjetuje bh. građane: Kako reagovati ukoliko uočite nepravilnosti u izbornom procesu?

Američki ambasador u Bosni i Hercegovini Michael Murphy poručio je tokom posjete biračkog mjesta u Srednjoj školi "28. juni"...