Godišnjica smrti Mula Mustafe Bašeskije

Preporučujemo

Bošnjački ljetopisac Mula Mustafa Bašeskija rođen je u Sarajevu 1731. ili 1732. godine. Sin je Ahmedov, a unuk Kadri-hodže. Majka mu se zvala Fatima.

Početno obrazovanje stekao je u mektebu kod hodže Sulejman-efendije Arnauta, a kazaski zanat izučio je kod majstora Šahinbašića.

Mula Mustafa Bašeskija nije imao najsretnije djetinjstvo, s obzirom da je njegov otac umro još kada je Mustafa bio dijete, a majka se preudala. Sve podatke o njemu i njegovoj porodici pronalazimo u ljetopisu.

Godine 1757. postavljen je za sibjan-mualima u mektebu kod Ferhadija džamije. Dvije godine poslije, dobio je posao kao imam i hatib u Buzadži hadži-Hasanovoj džamiji. Bašeskijino glavno zanimanje postaje katibi-am odnosno narodni pisar 1763. godine. Sastavljao je i pisao nepismenom svijetu privatna pisma, molbe, žalbe, ugovore, potvrde i popisivao ostavštine umrlih građana.

Najpoznatije djelo Mula Mustafe Bašeskije je “Ljetopis o Sarajevu”, u kojem Bašeskija govori o dešavanjima u Sarajevu u periodu od 1746. do 1804. godine. Pretpostavlja se da je ovaj ljetopisac umro na današnji dan 18. augusta 1809. godine u Sarajevu.

(Index.ba)

Najnovije

Bandić: Studenti ne smiju biti ping-pong loptica između Vlade KS i Univerziteta!

Pozivam Vladu Kantona Sarajevo da interveniše i osigura izvršenje ugovora koji su studenti potpisali sa Univerzitetom u Sarajevu prije...