Godišnjica smrti Rasima Delića: Fatiha i cvijeće za generala Armije RBiH

Preporučujemo

Na sarajevskom mezarju Kovači obilježena je godišnjica smrti generala Armije Republike Bosne i Hercegovine Rasima Delića, koji je preminuo na današnji dan, 16. aprila 2010. godine, piše radiosarajevo.ba.

General koji je dao veliki doprinos odbrani Bosne i Hercegovine tokom protekle agresije na našu zemlju rođen je u općini Lopare 1. oktobra 1967. godine, a sa svojih 18 godina upisao se na Vojnu akademiju Kopnene vojske Jugoslavije. 

- -

Iako istaknuti komandant u Jugoslovenskoj narodnoj armiji, 13. aprila 1992. godine zatražio je otpust iz ove armije i stupio u snage Teritorijalne odbrane (TO) BiH, koja se u to vrijeme zalagala za otcjepljenje BIH od Jugoslavije.

Vrlo brzo, dobio je naređenje da napusti Sarajevo, te da u Visokom organizira štab Teritorijalne odbrane Srednje Bosne, koji je vodio na početku karijere u TO BiH. Od 12. maja 1992. postao je i član Glavnog štaba TO, te je i službeno zadužen za organiziranje i komandovanje oružanim borbenim dejstvima na teritorijama općina Fojnica, Kreševo, Kiseljak, Visoko, Ilijaš, Vogošća, Breza, Vareš i Olovo.

Kada su snage TO postale Armija Bosne i Hercegovine, Rasim Delić je postavljen za vršioca dužnosti načelnika Odjeljenja za operativno planiranje i obuku ARBiH, po naređenju Sefera Halilovića, koji je tada bio načelnik Glavnog štaba, ali je bio potčinjen Rasimu Deliću. U junu 1993. godine upravo Halilovića je zamijenio na poziciji zapovjednika Glavnog štaba, Armija RBiH.

U junu 1993. Rasim Delić je, uz Aliju Izetbegovića i Ejupa Ganića, bio jedan od članova Predsjedništva koji su bojkotirali mirovne pregovore u Ženevi.

- -

Rasim Delić je napustio svoj položaj zapovjednika Zajedničke komande Vojske FBiH 1. septembra 2000. godine. Poslije rata ponovo stižu teški dani za bivšeg glavnogokomandujućeg čovjeka Armije RBiH, koji je nakon odlaska u penziju pred Haaškim tribunalom osuđen zbog “okrutnog postupanja, te kršenja pravila i običaja ratovanja”. Odslužio je dvije trećine kazne i pušten je na slobodu, no njegovo srce nije više izdržalo, te je preminuo 2010. godine u Sarajevu.

Najnovije

Veliko nevrijeme praćeno ledom pogodilo Tuzlanski kanton, oštećena vozila, stambeni objekti…

Tuzlanski kanton u večernjim satima pogodilo je nevrijeme praćeno grmljavinom, jakim udarima vjetra i gradom. Najteže su pogođeni Doboj Istok,...