Godišnjica stradanja dvije majke i kćerke u Jukićevoj ulici: Značajno njegovati kulturu sjećanja

preporučujemo

Članovi porodica, prijatelji, komšije i predstavnici Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992.-1995. polaganjem cvijeća i učenjem fatihe prisjetili su se i odali počast djevojčicama i njihovim majkama ubijenim na današnji dan 1992. godine u ulici Jukićeva broj 116 u Sarajevu, javlja Anadolu Agency (AA).

Na današnji dan prije 26 godina u Jukićevoj ulici na broju 116 dogodila se porodična tragedija. Zločinci su granatom, prilikom ručka, ubili dvije djevojčice i njihove majke, koje su bile sestre. Ubijena je trogodišnja Zlata Kurtović i njena majka Mediha, te četrnaestogodišnja Amela Fočo i njena majka Rabija. Tom prilikom teže su ranjena još tri člana porodice.

I danas je ukazano na značaj njegovanja kulture sjećanja i važnost podsjećanja na sve nevine žrtve u periodu 1992-1995. godina. Obilježavanju su prisustvovali i učenici Osnovne škole “Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak” čiji je Amela bila učenik. Djeci je poručeno da je znanje njihovo najveće oružje.

Među danas okupljenim bio je i Amar Fočo, tada sedmogodišnjak, koji je tog dana ostao bez majke Rabije i sestre Amele.

“Ubijena mi je mama, sestra, tetka i rodica. Ja sam ranjen u nogu, a otac je ratni vojni invalid, umro prije četiri godine. Imao sam sedam godina. Bio sam na licu mjesta. Udarile su dvije granate”, ispričao je Fočo.

Teško je, kako je kazao, i danas.

“Vraćaju se sjećanja. Teško je…”, rekao je Fočo.

Najnovije

U Posavskom kantonu gradit će se pogon za proizvodnju tortilja vrijedan 15 miliona eura

Predsjednik Vlade Posavskog kantona Đuro Topić u četvrtak je u uredu te vlade u Orašju primio privrednika Vlatka Barbarića,...