Grabar-Kitarović otvorila konzulat u Vitezu: Ovo je hrvatsko sidro u središnjoj Bosni

Preporučujemo

Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović danas je u Vitezu otvorila hrvatski konzulat koji je tamo smješten kako bi pružao konzularne usluge za gotovo stotinu tisuća osoba koje žive na području dvanaest općina središnje Bosne.

“Nadam se da će ovo biti hrvatsko sidro u središnjoj Bosni”, kazala je Grabar-Kitarović tijekom svečanog otvaranja podsjećajući kako je ovo događaj koji se dugo očekivalo i zagovaralo jer je riječ o konkretnoj pomoći brojnim Hrvatima, ali i svim drugima koji žive u ovom dijelu BiH. Podsjetila je kako su problemi ljudi u središnjoj Bosni slični onima u krajevima poput tih u Hrvatskoj, a riječ je o depopulaciji, odlasku mladih i poteškoćama u povratku prognanih.

“Nadam se da ćemo u suradnji s vlastima BiH to popraviti”, kazala je hrvatska predsjednica poručivši kako je budućnost Hrvata iz BiH u ostanku i opstanku u toj zemlji. Dodala je kako je za to potrebna pozitivna društvena klima te je najavila kako će Hrvatska sa svoje stane nastaviti podupirati hrvatski narod, ali i BiH kao državu na putu prema Europskoj uniji. ”Čvrsto vjerujemo da je naša zajednička budućnost upravo u EU-u”, kazala je Grabar-Kitarović poručivši Hrvatima u središnjoj Bosni kako će Hrvatska i dalje biti uz njih i to ne samo kroz djelovanje novog konzulata nego i kroz sve drugo što rade hrvatski dužnosnici.

“Hrvatska će do tada biti uz vas ne samo kroz ovaj konzulat nego i sve drugo što rade hrvatski dužnosnici”, kazala je hrvatska predsjednica, prenosi Hina.

Svečanom otvorenju hrvatskog konzulata nazočili su i član Predsjedništva BiH Dragan Čović te velik broj dužnosnika s državne te lokalnih razina vlasti. Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara kazao je kako je riječ o realiziranju davno danog obećanja koje je sada realizirano “zahvaljujući državnicima u Hrvatskoj koji razumiju stanje u BiH i u središnjoj Bosni”. Posebnu zahvalnost Čavara je za to iskazao hrvatskoj predsjednici, ali i premijeru Andreju Plenkoviću te Čoviću.

Kazao je kako konzulat nije tek administrativna pomoć nego bitna potpora ljudima u središnjoj Bosni koji tamo žive i žele opstati unatoč svim kušnjama u prošlosti, jer je to sredina čiji gospodarski razvitak nudi perspektivu.

 “Narodu u BiH ovdje ne treba štap za pecanje niti poduke kako se peca, nego potpora na europskom putu”, kazao je Čavara pozvavši i hrvatsku predsjednicu da u takvim nastojanjima istraje. Hrvatska u predstojećem razdoblju planira otvoriti konzulat i u Livnu jer tom području gravitira gotovo devedeset tisuća osoba koje imaju hrvatsko državljanstvo.

Predsjednica boravi u dvodnevnom radnom posjetu BiH. Prije dolaska u Vitez boravila je u Mostaru, a nakon toga je otputovala u Orašje u posjet Posavskoj županiji.

Najnovije

U BiH najviše zarađuju direktori, više od polovice radnika nezadovoljno svojim primanjima

U Bosni i Hercegovini direktori u prosjeku zarađuju 4.570 maraka mjesečno, gotovo 6,5 puta više od čistača koji su...