Grabar-Kitarović: Pozvala sam Aleksandra Vučića u posjet Hrvatskoj

Preporučujemo

Predsjednica Republike Hrvatske, Kolinda Grabar Kitarović, obratila se javnosti u utorak s Pantovčaka.

“Pozvala sam predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u posjet Hrvatskoj sredinom februara”, kazala je.

- -

‘U odnosima sa susjednim državama najviše je otvorenih pitanja. Osobito su time opterećeni naši odnosi sa Srbijom. Naši pogledi na mnoge povijesne teme, osobito na one iz 20. stoljeće, ne samo da nisu slični nego su katkada oprečni. Želim da okrenemo stranicu boljih odnosa. Put koji tome vodi je put razgovora i konkretne suradnje’, kazala je na početku svoje izjave predsjednica Hrvatske.

‘Na nama državnicima je odgovornost. Naša je zadaća zaštita položaja nacionalnih manjina, važno je i granično pitanje… držim da to možemo riješiti razgovorom…’, rekla je Kolinda Grabar Kitarović.

Sazrelo je vrijeme za posjet na predsjedničkoj razini. Pozvala sam predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u posjet Hrvatskoj sredinom februara”.

Podsjetimo, odnosi Beograda i Zagreba pogoršani su u zadnje vrijeme te je došlo do izmjene protestnih nota.

- -

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske uputilo je prije par dana notu Ambasadi Republike Srbije u Zagrebu kojom se izražava duboko nezadovoljstvo zbog izjava prvog potpredsjednika Vlade i ministra vanjskih poslova Republike Srbije Ivice Dačića izrečenih u sjedištu Ujedinjenih naroda u New Yorku 25. siječnja 2018. godine, prigodom otvaranja izložbe „Jasenovac – pravo na sjećanje“, saopštili su iz Ministarstva.

U noti se ističe kako su izjave ministra Dačića u UN-u pokazale da Republika Srbija nastavlja sa zloupotrebom i manipuliranjem žrtvama Jasenovca u dnevnopolitičke svrhe.

“Isto tako kao što Plenković odlazi u Jeruzalem da se pokloniti se u Yad Vashemu, očekujemo da to uradi u Hrvatskoj, u samom Jasenovcu i da jasno definira i kaže tko su žrtve. Je li 50.000, 100.000 ili 700.000? Da je jedan čovjek ubijen zbog toga što je Židov ili zato što je Srbin, to je bruka za čovječanstvo i zaslužuje osudu”, rekao je Dačić 25.siječnja.

Nakon hrvatske note, uslijedila je reakcija predsjednik Srbije Aleksandra Vučića koji je ocijenio da je protestna nota koju je Hrvatska uputila Srbiji zbog izjava ministra vanjskih poslova Srbije Ivice Dačića u sjedištu UN-a na otvaranju izložbe ravna onoj koju bi Njemačka uputila Židovima zbog obilježavanja Dana Holokausta. “Volio bih vidjeti tekst, ali to bi bilo isto kao kad bi Njemačka pisala Židovima jer su obilježili Dan Holokausta”, ocijenio je Vučić.

Jučer se oglasila i premijerka Srbije Ana Brnabić rekavši da ne vidi povod za prosvjednu notu.

”Mislim da je Hrvatska trebala podržati ovakvu izložbu da bismo obilježili strašne stvari koje su se dogodile u Drugom svjetskom ratu, kako se više nikad ne bi ponovile. Nastavit ćemo se truditi da imamo najbolje moguće odnose i da prevaziđemo neke razlike, ali je nevjerojatrno da imamo prosvjednu notu zato što se pravi izložba da bi se pokazali zločini holokausta”, rekla je srbijanska premijerka.

Najnovije

Bećirović razgovarao s Macronom: Francuska će nastaviti pružati podršku razvoju nezavisne, suverene i multietničke BiH

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović razgovarao je s predsjednikom Republike Francuske Emmanuelom Macronom u okviru samita Evropske političke zajednice...