Grad u Holandiji koji stalno mijenja ime

preporučujemo

Pored Vallete na Malti, titulu Evropske prijestolnice kulture 2018. godine nosi i holandski grad Leuvarden, Luvander, odnosno Ljauert – “grad sa stotinu imena”.

Istorijski trg Oldehufsterkhof u Leuvardenu, glavnom gradu holandske provincije Frizlend ili Frizija, upečatljiv je spoj čudnog i predivnog.

Tu se nalazi De Oldehofe, nedovršena kula iz 16. stoljeća nagnuta toliko da skoro nadmašuje onu u Pizi. Tu je i blistavi Nacionalni muzej keramike Princesseuf, kao i veličanstvena kuća sa raritetima dinastije Ming i Pikasovim djelima.

Najstarija kuća u Leuvardenu datira iz drugog stoljeća, iz rimskog doba.

Naseljavanje je kontinuirano od 10. stoljeća, a najstarija zgrada “The Grote of Jacobijnerkerk”, sagrađena je u drugoj polovini 15. stoljeća.

Međutim, vjerovatno čudnije od svega ovoga je Lan fan taal (“zemlja jezika” na holandskom), kuća posvećena hiljadama jezika. Nova zgrada na trgu Oldehufsterkhof podignuta je u januaru 2018. godine kao dio kulturnog programa, a u njoj se može naći katalog od 6.720 jezika, uključujući i frizijski, provincijski jezik kojim se služi oko pola miliona Frizijaca koji žive na južnoj obali Sjevernog mora u Holandiji i Njemačkoj.

U Leuvardenu (Leeuwardenu, Liwwaddenu ili Ljouwertu) su službena tri jezika – holandski, stadfrizijski i zapadno-frizijski. Od njih i potiču različiti nazivi za grad, a građani su izuzetno otvoreni prema novim jezicima i različitim narodima, što pokazuje činjenica da u gradu živi 128 nacionalnih manjina.

Naime, Leuvarden se upisao u Guinessovu knjigu rekorda zahvaljujući tome što je do sada mijenjao ime 225 puta!

Do 19. stoljeća u Holandiji nije postojao nikakav službeni pravopis, a ljudi su uglavnom pisali riječi onako kako ih izgovaraju. U provinciji je za Leuvarden popularan naziv Luwt, dok su u školama proteklih stoljeća pokušavali latinizirati ime u Leovardiju.

Mnogi gradovi u Holandiji nemaju svoj službeni naziv, a Leuvarden ima čak 225 različitih naziva. Luwt, Leeuwaden ili Leovardija sasvim zasluženo ima nadimak “Grad sa stotinu imena”.

​Izvor: National Geographic.rs

Najnovije

U Posavskom kantonu gradit će se pogon za proizvodnju tortilja vrijedan 15 miliona eura

Predsjednik Vlade Posavskog kantona Đuro Topić u četvrtak je u uredu te vlade u Orašju primio privrednika Vlatka Barbarića,...