Grad Zagreb po poduzetništvu i dalje daleko najrazvijenija regija

Preporučujemo

Prema rezultatima poduzetnika u 2017. godini promatranima na razini županija, gospodarsku sliku Hrvatske i dalje karakterizira velika razlika u razvijenosti pojedinih regija tj. županija, što potkrepljuju podaci prezentirani koje je objavila hrvatska Financijska agencija Fina, javlja Anadolu Agency (AA).

Relativno veliku razliku u poduzetništvu po županijama ublažava činjenica da se stvarna aktivnost poduzetnika ostvaruje na području širem od njihova administrativnog sjedišta i određene županije. Prema podacima Finae, od 21,9 milijardi kuna (2,9 milijardi eura) neto dobiti, čak 80,2 posto iznosa su ostvarili poduzetnici u četiri županije: Gradu Zagrebu, Zagrebačkoj, Splitsko-dalmatinskoj i Primorsko-goranskoj županiji, u kojima sjedište ima 71.241 poduzetnik, ili 59,3 posto hrvatskih poduzetnika.

Poduzetnici čije je sjedište u Gradu Zagrebu prvorangirani su po svim kriterijima: broju poduzetnika i zaposlenih, ukupnom prihodu, dobiti i gubitku razdoblja te prema neto dobiti.

Na drugom su mjestu po neto dobiti poduzetnici Zagrebačke županije, na trećem Splitsko-dalmatinske, a na četvrtom Primorsko-goranske županije. Najveći su skok ostvarili poduzetnici Zadarske županije, koji su se sa dvanaestog mjesta u 2016. godini popeli na peto mjesto u 2017. godini i Dubrovačko-neretvanske županije, s koji su sa četrnaestog dospjeli na osmo mjesto.

Poduzetnici Istarske županije u 2017. godini su iskazali neto gubitak od 309,7 milijuna kuna (41 milijun eura) i po tom su kriteriju na posljednjem mjestu, dok su u 2016. godini ostvarili neto dobit, što ih je po istom kriteriju rangiralo na treće mjesto.

Osnovni je razlog neto gubitak društva Uljanik d.d. sa sjedištem u Puli. Uz poduzetnike Istarske županije i poduzetnici sa sjedištem u Sisačko-moslavačkoj i Osječko-baranjskoj županiji poslovali su s neto gubitkom u 2017., za razliku od 2016. godine kada su ostvarili pozitivan financijski rezultat. Poduzetnici Šibensko-kninske županije iskazali su neto dobit u 2017. godini, u odnosu na prethodnu godinu, kada su ostvarili neto gubitak.

Najnovije

Sjednica VSTV-a: Glavni tužilac Kajganić loše rezultate pripisao policiji

Prezentirajući izvještaje o radu, kao i rješavanju predmeta korupcije i organiziranog kriminala članovima Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, glavni...